Rengett a föld Budapest mellett

2006.12.31. 15:15

Megmozdult a föld Budapest térségében vasárnap délután nem sokkal három óra előtt. A Gyömrő körzetében kipattant földmozgás ereje 4,1-es volt a Richter-skála szerint. A 15 ezres település polgármestere szerint több millió forintos kár keletkezett a városban. A rengéseket Pest megyében és a vele szomszédos megyékben, valamint a főváros több kerületében is észlelték. Beszámolók szerint néhány lakásban mozogni kezdtek a bútorok, sokan az utcára menekültek, mert attól féltek, hogy rájuk dől a ház. Gyömrőn és Rákospalotán áramkimaradás is volt.

Földrengés volt az év utolsó napján Budapest közelében. A  Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának adatai szerint a Richter-skála szerint közepes erősségű, 4,1-es földmozgás 14 óra 39 perckor történt. Középpontja a Pest megyei Gyömrő körzetében volt. Magyarország nyugodt geológiai viszonyai között az egyébként is viszonylag gyenge földrengéseket nem követik újabb rengések.

A földmozgást számos Pest megyei településen észlelték, de a főváros több pontján, valamint Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is érezni lehetett. A földrengés következtében sok helyütt repedtek meg a falak, kémények dőltek le, cserepek estek le a tetőkről. Személyi sérülésről nem érkezett hír. Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője szerint a főváros pesti és néhány budai kerületéből tömegesen kaptak bejelentéseket. Ugyancsak sokan jelentkeztek Pest megye déli területeiről Gödöllő és Pécel térségéből.

Feltehetően a földmozgás okozta azt az áramkiaradást is, amit Gyömrőn és Rákospalotán észleltek. Boross Norbert, a Budapesti Elektromos Művek  szóvivője szerint 20-30 percre ment el az áram körülbelül ezer háztartásban, de már helyreállították a szolgáltatást. A tűzoltóknak egy XVII. kerületi ledőlt kéményhez kellett kivonulniuk, a XVII. kerületben pedig egy órára ki kellett üríteni a Pesti úti Tescót az áramkimaradás miatt.

Gyömrőn és Pécelen volt komolyabb kár

Komolyabb kárról Gyömrőről és Pécelről érkezett beszámoló. Györmrőn az első becslések szerint több millió forintos kár keletkezett. Gyenes Levente polgármester szerint az önkormányzati hivatal tetejéről néhány cserép leesett, az iskola húsz éve épült tornacsarnokának pedig megrepedt a  fala. Azt, hogy a helyiség használható lesz-e, csak statikai vizsgálat után tudják eldönteni.

Ezen kívül több megrongálódott lakóházról is érkezett bejelentés. Ezeket egyenként megvizsgálják majd, és a biztosító társaságokkal egyeztetik, hogy milyen kárenyhítést fizessenek a rászorulóknak. Gyenes Levente szerint sokan az utcára menekültek a rengés után, ám sötétedéskor a mínusz két fokos hideg elől inkább hazamentek az emberek. E szerint a hideg legyőzte bennük a félelmet az esetleges újabb földmozgástól - mondta a polgármester az MTI-nek.

A szomszédos településen, Pécelen is tucatnyi helyről érkezett bejelentés megrepedt házfalakról, a Hősök útján egy kémény omlott be, a szomszédos ház tetőszerkezete pedig elmozdult. Benkovics Gyula polgármester szerint a riasztás után azonnal helyszíni szemlekörútra indult. Ekkor derült ki, hogy a frissen átadott új iskolaszárny lépcsőházának a falán óriási repedések keletkeztek. Az azóta elvégzett statikai vizsgálatok azonban kiderítették, hogy nincs veszélyben az 1,2 milliárd forintból felújított épület, így az eredeti terv szerint megindulhat jövő héten a tanítás.

A katasztrófavédelem szerint Gödöllön, Erdőkertesen, Piliscsabán és Mendén is érkeztek kárbejelentések a helyi önkormányzatokhoz.

Lengő csillárok, dülöngélő karácsonyfák, moraj

Többek között lengő csillárokról, dülöngélő fenyőkről, kinyíló szekrényajtókról, imbolygó székekről számoltak be az [origo] olvasói a szerkesztőségnek címzett e-mailekben. "Az ablakok zörögtek, a szék mozgott alattam, és kirohantam a férjemhez, mondtam, ez földrengés volt, a hátamon felállt a szőr" - írta egy XI. kerületi olvasónk a Törökbálinti útról.

Az [origo]-hoz érkező olvasói levelek szerint többek közt Gödöllőn, Üllőn, Kispesten, Monoron, Gyömrőn, Budaörsön, a Rózsadomb környékén, Pencen, Szadán, a Nógrád megyei Bérben, és a XVII. kerületben rezgett a föld. Volt, aki még a Budapesttől 50 km-re nyugatra fekvő Nyergesújfalun is érezte a fölmozgást.

Egy péceli olvasónk hozzátartozójának vályogházában megrepedtek a falak, ahonnan a képek is leestek. "Az egész érzés felfoghatatlan, mivel először éreztünk ilyet" - írta Sándor Gáborné. Másik olvasónknak azonban fel sem ébredt férje a délutáni szunyókálásból.

"Két hullámban jött a rengés. Az első nagyobb hatásúnak tűnt. Mindkettő 3-5 másodpercig tartott. A második mintegy pergő rezgés volt" - írta Roland Fótról.

Forrás: MTI


Közepes rengést jeleztek az MTA Szeizmológiai Obszervatóriumának műszerei

"Olyan volt, mintha egy vékony falu faházban jó erősen becsapják az ajtót, csak itt még a talajon is lehetett érezni. Az emberek kiszaladtak az utcára. A mobil- és hálózati telefonok 25-30 percig nem működtek" - írta Maglódról Kovács Gyuláné, akiknél hajszálrepedések keletkeztek a falon és a terasz betonján.

Egy vecsési lakos arról számolt be az [origo]-nak, hogy a környező házakból az utcára szaladtak az emberek, és többen attól féltek, hogy összedől a házuk. Egy másik vecsési elhaladó tankhoz, vagy alacsonyan szálló repülőgéphez hasonlította a földmozgást. A ferihegyi repülőtér telefonközponjtában is érezni lehetett, hogy megmozdult a föld - tudtuk meg az ügyfélszolgálat munkatársától.

Egy XI. kerületi panelban lakó olvasónk lakásában ringatózni kezdett a franciaágy, egy őrbottyáninál megrepedt a ház fala.

Az egyik békásmegyeri kilencedik emeleti panellakásban négy ember közül csak egy vette észre a rengést. Mátyásföldön azonban már az is elég volt, ha valaki álló autóban ült: Laci nevű olvasónk azt hitte valaki mozgatja mosó előtt álló kocsiját a "tetőkorlátnál" fogva.

Rajtáné P. Zsanett Aszódról arról írt, hogy míg ők a földszinten csak egy rejtélyesen rázkódó gyerekjátékra lettek figyelmesek, az emeleten lakó sógoráéknál összekoccantak a tányérok a szekrényben, rezgett az asztal és dübörgést is hallottak.

"Kispesten panelház 11. emeletén lehetett érezni. A szekrényajtó kinyílt, a karácsonyfa imbolygott" - írta egyik olvasónk. Az ICI Interaktív Meteorológia szolgálatos meteorológusa is jól érezte a rengést a XVIII. kerületi, Üllői úti ügyfélszolgálati irodában. Beszámolójuk szerint egy gyenge előrengés után jelentős oldalirányú elmozdulás történt, megmozdultak a bútorok.

Isaszegen arról számoltak be az emberek, hogy a földmozgás "megrázta a házat", a mobiltelefonok térereje percekre elment, háztartási gépek leálltak és áramkimaradás is volt. A főváros XVI. kerületének kertvárosi részében az emberek "morgó robajt" hallottak és kirohantak az épületekből. A morajlásszerű hangot Mogyoródon is észlelték.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK