Magyar tulajdonba kerül Táncsics börtöne

Vágólapra másolva!
Két Szabadság téri felújított ingatlanért cserébe visszaad Magyaroszágnak két várbeli épületet az amerikai állam - köztük a Táncsics Mihály egykori börtönét is magába foglaló házat. Az erről szóló ingatlancsere-szerződést hétfőn írja alá a magyar külügyminiszter és a budapesti amerikai nagykövet.
Vágólapra másolva!

Várhatóan hétfőn aláírja azt az ingatlancseréről szóló megállapodást a magyar külügyminiszter és a budapesti amerikai nagykövet, amelynek értelmében az amerikaiak visszaadják Magyarországnak a Táncsics börtönét is magába foglaló épületet. A megállapodás szerint az amerikai fél a várban található ingatlant két másik ingatlannal együtt adja vissza a magyar államnak, cserébe Magyarország átadja a budapesti amerikai nagykövetség melletti két épületet, amelyeket fel is újít.

Az 1948-ban háborús jóvátételként az Egyesült Államok tulajdonába került ingatlan ügye George Bush amerikai elnök tavaly júniusi budapesti látogatása után gyorsult fel. Akkor vetődött fel, hogy nagylelkű gesztus lenne, ha az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója alkalmából a magyar állam visszakapná az ingatlanegyüttest.

Az épületcseréről szóló szándéknyilatkozatot még 2006 októberében írta alá Göncz Kinga külügyminiszter és April Foley budapesti amerikai nagykövet. A dokumentum fél évet szabott a végső megállapodás aláírására.