45 évre titkosították az eredeti Gripen-jelentést

Vágólapra másolva!
Negyvenöt évre titkosították a Gripen-bizottság eredeti jelentését, mindössze egy 35 oldalas változatát fogják nyilvánosságra hozni - ez derült ki pénteken, amikor a bizottság szocialista elnöke beszámolt a csütörtökön részben már kiszivárgott dokumentumról. A testület több problémát is feltárt a vadászgép-beszerzéssel kapcsolatban, mégsem tesznek feljelentést, illetve nem kezdeményeznek eljárást a felelősök megállapítása érdekében.
Vágólapra másolva!

Negyvenöt évre titkosították a Gripen-beszerzést vizsgáló bizottság eredeti jelentését, amelyből így csak egy 35 oldalas nyilvános változatot ismerhet meg a közvélemény. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Vadai Ágnes a bizottság vezetőjeként pénteken azt mondta: a kormány számára tett javaslataik titkosak, mert azok jövőbeli beszerzésekre vonatkoznak, és közvetlenül a vadászrepülőgépek leszállításával és a tárgyalásokkal kapcsolatos javaslatokat tesznek a kormány asztalára. Budai Bernadett kormányszóvivő hozzátette, a kormány nemzetbiztonsági kabinetje heteken belül tárgyalja a Gripen-bizottság jelentését.

Mint arról az [origo] csütörtökön beszámolt, a Vadai Ágnes által vezetett bizottság több mindent is kifogásolt az Orbán-kormány idején, 2001 szeptemberében aláírt szerződéssel kapcsolatban. Például hogy közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a gépcserét, rossznak találták a pénzügyi előkészítést is, illetve a szerződés szövegezése sem történt fokozott gondossággal. A beszerzés ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is, amely a beszerzést 2003 utánra tervezte - állítja a bizottság.

A pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Vadai megismételte, hogy a honvédelmi tárca nem a Gripen, hanem az F-16-os típusú amerikai repülőgépek beszerzését javasolta a kormány nemzetbiztonsági kabinetének. A bizottság szerint a légierő fejlesztési irányát nagyban az befolyásolta, hogy Orbán Viktor akkori miniszterelnök nem akart orosz haditechnikára alapuló beszerzést. A döntés meghozatalára nem lett volna jogosult a nemzetbiztonsági kabinet, azt a kormánynak kellett volna meghoznia - tette hozzá Vadai.

Számításaik szerint a MiG-29-es vadászrepülőgépek megtartásánál mintegy 43 milliárd forinttal került többe a Gripenek beszerzése, mert az orosz gépek rendszerben tartása 2014-ig 80 milliárd forintba került volna, míg az eredeti, 2001-es Gripen program költsége 123 milliárd forint volt. Mindennek ellenére a szocialista politikus arra az újságírói kérdésekre, tesznek-e feljelentést, azt válaszolta: a bizottság javaslatai nem büntetőjogi javaslatok, nem is ez volt a feladatuk. Mint mondta, a testület sem korrupciót, sem politikai felelősséget nem vizsgált. Hozzátette: mindez a később felállítandó parlamenti vizsgálóbizottság feladata lesz.

A szerződést 2003 februárjában az MSZP-SZDSZ kormány idején változtatták meg, az új megállapodás szerint a fejlettebb típusú vadászrepülők a futamidő végén magyar tulajdonba is kerülnek, de ez már jóval nagyobb, 210 milliárd forintos költségvetési kiadást jelentett. A Gripen-bizottság ezzel kapcsolatban azt állapította meg: a szerződésmódosítás már összhangban volt a légierő fejlesztéséről szóló korábbi kormányhatározattal. Vadai Ágnes pénteken is arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a lépés azt szolgálta, hogy a repülőgépeket ne csak átmeneti időre, hanem hosszú távon, 20-25 évre alkalmazni lehessen.