Kritizálja az ingyenes jégpályát az ellenzék

2007.01.03. 19:19

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint az elmúlt években Budapesten felállított ideiglenes műjégpályára költött több mint háromszázmillió forintból egy közepes méretű, állandó létesítményt is fel lehetett volna építeni. A kormányszóvivő azt mondta: a kormány nem tervezi az öt éve tartó hagyomány megszakítását.

"Elfogadhatatlanul nagy összegeket emészt fel az elmúlt években a jégpálya építése. 2002-ben  45 millió, 2003-ban 60 millió, 2004-ben 58 millió, 2005-ben 111 millió, 2006-ban 54,8 millió forintba került a bő egyhetes korcsolyázási lehetőség. Ez összesen majdnem 330 millió forint, miközben a városligeti műjégpálya 120 napig tud 120 millió forintból üzemelni" - olvasható Rétvári Bence, az IKSZ elnökének közleményében.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség álláspontja szerint a következő évben csak akkor lenne szabad megépíteni a jégpályát, ha reális áron, a mostani közkiadás töredékéért vállalná a kivitelező. A szervezet szerint ellenkező esetben a városligeti műjégpályát kellene karácsony és újév között ingyenessé tenni, a maradék összegből pedig állandó jégcsarnokot lehetne építeni a fővárosiaknak.

Az önkormányzatok, illetve más szervek nagyon sok műjégpályát építenek, amelyek fizetősek. A Miniszterelnöki Hivatalnak az a szándéka, hogy ezt a hagyományt nem módosítja - hangsúlyozta Danks Emese, kormányszóvivő az MTI-nek. Hozzátette: az ingyenes műjégpálya egyfajta gesztus a fővárosiaknak.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a tíz napig üzemelő műjégpálya az idén kevesebbe került, mint 2005-ben. Az MTI azon kérdésére: mi az oka annak, hogy az ideiglenes létesítmény az idén feleannyiba került, mint egy évvel korábban Danks Emes elmondta: tavaly más rendezvényeket is szerveztek a pályához kapcsolódóan, ráadásul tíz százalékkal nagyobb volt a jégfelület.

A Magyar Tudományos Akadémia előtt felállított ideiglenes műjégpálya kedden este zárta be kapuit, a létesítményt szerdán reggel kezdték el bontani. A kormányszóvivő adatai szerint december 23. és január 2. között összesen több mint 56 ezer korcsolyázó látogatott ki a helyszínre.

Az ideiglenes műjégpályát korábban a Magyar Demokrata Fórum is bírálta. Az MDF korrupciót sejtett az MTA előtti ideiglenes műjégpálya ügyében, mert az szerintük túl drágán épült meg. Az MDF szerint az ideiglenes jégpálya létesítése helyett inkább ingyenes jegyeket kellett volna kínálnia a kancelláriának a már létező pályákra. A kormányszóvivői iroda alaptalannak nevezte a feltételezést.

Az iroda indoklása azt tartalmazta, hogy az idő rövidsége miatt nem maradt más megoldás, mint hogy meghívásos eljárásban válassza ki a szolgáltatót a Miniszterelnöki Hivatal. Az eljárásra azonban mindenkit meghívtak, aki az eredeti, nyílt pályázatra jelentkezett, sőt rajtuk kívül azokat a cégeket is, amelyek az elmúlt években részt vettek szolgáltatóként a műjégpálya-rendezvények lebonyolításában.

A kancellária november 28-án, a rendőrség javaslatára döntött úgy, hogy a tavaly több mint 100 ezer látogatót vonzó korcsolyapályát az idén nem a Kossuth téren, hanem új helyszínen, a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban alakítják ki.

A helyszín megváltoztatása miatt új közbeszerzési eljárást kellett kiírni; december 14-én hirdettek eredményt. A bíráló bizottság döntése alapján a Miniszterelnöki Hivatal az Event-Tech Kft.-vel kötött szerződést az ideiglenes jégpálya kialakítására.

A műjégpálya összköltsége nettó 54,8 millió forint, ami tartalmazta a létesítés, a működtetés, a bontás, valamint az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, mint például a ruhatár, illetve az egészségügyi ellátás biztosítását is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK