Közzétették azoknak a gyógyszereknek a listáját, amelyek hamarosan kaphatók lesznek patikákon kívül, jellemzően a benzinkutaknál és áruházakban is. Négy gyakran vásárolt gyógyszerhez viszont nehezebben lehet majd hozzájutni, mert vénykötelessé teszik őket. A Fidesz szerint az utóbbbi intézkedés célja, hogy több vizitdíjat szedhessenek be.

Nyilvánosságra hozta csütörtökön a kormány az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján annak a 289 készítménynek a nevét, amelyeket a jövőben a patikákon kívül - jellemzően benzinkutakon és hipermarketekben - is meg lehet vásárolni. (A készítmények listáját itt olvashatja.) A patikákon kívül többek között gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat, orrcseppeket, aranyér, tyúkszem elleni kenőcsököt és vitaminokat lehet majd kapni.

Négy gyakran vásárolt fájdalomcsillapító - Algopyrin, Demalgon, Quarelin és Germicid - viszont nem került fel a listára. Ezeket a készítményeket csak receptre lehet majd vásárolni, felhetehetően január végétől vagy február elejétől - közölte Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján. A tárca ezt azzal indokolta, hogy ezen gyógyszerek több nyugat-európai országban már eddig is vénykötelesek voltak, mivel ezek nagy adagban történő fogyasztása komoly mellékhatással járhat.

A benzinkutak és áruházak vezetőinek az ÁNTSZ-hez kell fordulnia engedélyért, ha gyógyszereket akarnak forgalmazni. Az engedélyezésről az ÁNTSZ 30 napon belül dönt. Antal Csaba, országos tiszti főgyógyszerész az [origo]-nak elmondta: egyelőre kevés üzletlánc érdeklődött az ÁNTSZ-nél, ennek oka, hogy a gyógyszerek listája csak csütörtökön jelent meg. A főgyógyszerész szerint ez a szám azonban várhatóan növekedni fog a következő hetekben.

Antal Csaba hangsúlyozta: egyetlen üzletlánc sem kap központi engedélyt, mindegy egyes üzletnek és benzinkútnak külön kell gyógyszerforgalmazási engedélyt kérnie. Ha például egy nagyobb lánc várpalotai benzinkútja akar gyógyszereket árusítani, akkor az ÁNTSZ Közép-Dunántúli regionális intézetéhez kell fordulnia. Korábban a Mol, az Agip, a Shell, a Tesco jelezte, hogy árusítana recept nélkül kapható készítményt. A Spar Magyarország Kft. és az ÖMV pedig azt mondta az [origo]-nak, hogy majd a gyógyszerlista összeállítása után döntenek az a forgalmazásról.

A jogszabály szerint miután megkezdik a gyógyszerek árusítását, az OGYI 15 napon belül ellenőrzi, hogy megfelelően gondoskodtak-e a betegek tájékoztatásáról. Az új árusítóhelyeken jól olvasható betegtájékoztatókat kell elhelyezni és internetes vagy telefonos információs szolgálatot is biztosítani kell. A törvény előírja, hogy a készítményeket zárt szekrényben kell tárolni, kiskorút, vagyis 14 évnél fiatalabb vevőt pedig nem lehet kiszolgálni.

A kormány a patikán kívüli árusítást azzal indokolta, hogy kevés az éjjel is nyitva tartó gyógyszertár. Több hátrányos helyzetű körzetekben pedig gyakran nem is éri meg gyógyszertárat működtetni. Az elképzelés bírálói szerint azonban egészségügyi kockázatai is lesznek annak, ha nem hozzáértő patikusok árulják a gyógyszereket, hanem bárki hozzájuk férhet.

Mikola István, a Fidesz egészségügyi politikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az egészségügyi kockázat nem indokolja azt, hogy vénykötelessé tegyék a leggyakrabban használt gyógyszereket. A politikus szerint valószínűsíthető, hogy ezeket a készítményket azért tette receptkötelssé a kormány, hogy ennek révén több vizitdíjat szedjenek be. A Fidesznek egyébként az OVB által hitelesített népszavazási kezdeményezési között is szerepel a gyógyszerek patikán kívüli forgalmazásának kérdése.