Első fokon hat hónap felfüggesztett fegyházbüntetésre ítélték és három évre kiutasították Magyarországról azt az albán férfit, aki csütörtök délután bombarobbantással fenyegetőzött a Ferihegyi repülőtéren.

Az ítélet ellen a férfi fellebbezett, így az nem jogerős. A másodfokú tárgyalásra gyorsított eljárásban egy héten belül sor kerülhet - mondta Gálik Viktória, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) szóvivője azt követően, hogy a TV2 hírműsora beszámolt a tárgyalásról.

A pénteki tárgyalást a XVIII-XIX. kerületi bíróságon tartották - tette hozzá a szóvivő. A jogerős ítéletig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) idegenrendészeti őrizetbe vette a férfit, akit a Ferihegyi repülőtéren, a határőrség fogdájában tartanak fogva - mondta Gálik.

Az albán férfi Norvégiából csütörtökön érkezett Budapestre, és Albániába utazott volna tovább. A skandináv országból kiutasították, két rendőr kísérte vissza saját országába. A férfi azonban Ferihegyen megszökött őrzői elől és fel akart szállni a Kijevbe induló járatra. Amikor a repülőtér munkatársai ezt megakadályozták, a férfi azt mondta, hogy bomba van a gépen - hangzott el a kereskedelmi csatorna híradójában.

Az utasok, illetve a légi közlekedés biztonsága érdekében a Malév az érintett járatokat kiürítette, a repülőgépeket a biztonsági szakemberek vizsgálták át.

A gépek másfél órás késéssel szálltak fel.