Az SZDSZ támogatja a Fidesz kezdeményezését a munkaügyi bizottság összehívásáról, az MSZP elutasítja. A Fidesz a román és bolgár uniós csatlakozás munkaerő-piaci hatásairól tárgyalna, a liberálisok a teljes nyitásról. A szocialisták szerint a korábban megszületett döntés a "lehető legjobb".

Az MSZP szerint fölösleges az Országgyűlés munkaügyi bizottságának összehívása Bulgária és Románia uniós csatlakozása miatt, de az SZDSZ támogatja a Fidesz kezdeményezését. A rendkívüli ülést a múlt év végén kezdeményezte a legnagyobb ellenzéki párt, mert választ várnak arra, hogy milyen hatással lesz Magyarország munkaerő-piacára a két új tagállam csatlakozása.

Horn Gábor államtitkár, az SZDSZ ügyvivője azt közölte, azért támogatják a bizottság összehívását, mert az ülésen a mielőbbi teljes munkaerő-piaci nyitásról szeretnének tárgyalni. Horn szerint Magyarország nehezen követelhetné a magyarok nyugati munkavállalásának liberalizálását, ha kelet felé bezárkózik.

Simon Gábor, a bizottság szocialista elnöke szerint a bizottság összehívása "megkérdőjelezhető", hiszen a testület tavaly novemberben már elfogadott egy állásfoglalást a román és bolgár állampolgárok munkavállalásáról, azóta pedig a kormány döntött arról, mely szakmákban engedi január 1-től szabadon munkát vállalni a két új tagállam polgárait. Az MSZP szerint az ügyben "a lehető legjobb döntést született", ráadásul a Fidesznek lett volna lehetősége részt venni a döntés előkészítésében, de nem mentek el a kormányfő által kezdeményezett találkozóra.

Bernáth Ildikó, a munkaügyi bizottság fideszes alelnöke az MTI-nek azt mondta, ragaszkodnak a bizottság összehívásához, mivel kezdeményezésük megfelel a házszabálynak. E szerint két ülésszak közt a testület tagjainak ötöde írásban kérheti a rendkívüli ülés megtartását.

A Fidesz azért szeretné összehívni a munkaügyi bizottságot, mert szerintük nem tisztázott, milyen hatással lesz a magyar és a Magyarországon működő multinacionális cégekre a két új tagállam csatlakozása, illetve Az ellenzéki párt tudni szeretné, készültek-e tanulmányok arról, hogy hány vállalkozás települhet át a kedvezőbb gazdasági körülményeket nyújtó Romániába és Bulgáriába, és ez milyen hatással lehet a magyar munkaerő-piacra.

A Fidesz azt is kifogásolja, hogy a novemberi bizottsági ülésen - ahol az ellenzéki képviselők is támogatták az állásfoglalást - még csak arról volt szó, hogy 130-140 szakmában nyitja meg piacát Magyarország január 1-je után, azóta azonban kiderült, 219, többek közt a korábban nem említett orvosi, szakorvosi és fogorvosi szakmában is megnyílik a piac.  

[origo]/MTI