Az MSZP támogatottsága jelentősen csökkent november óta, és gyengébben áll most, mint a Medgyessy-kormány legrosszabb időszaka alatt - derül ki a Századvég és a Forsense januári felméréséből. Csökkent a Fidesz támogatóinak száma is, de kisebb mértékben. Januárban tovább apadt az emberek politikai aktivitása, és egyre többen ítélik meg negatívan az egyébként támogatott oldal munkáját is.

A választókorú népesség politikai aktivitásának jelentős csökkenését mutatja a Századvég és a Forsense 2007 január elején készített felmérése szerint a tavalyi utolsó felvételhez képest. A pártot választók arányának csökkenése mindkét nagy politikai erő támogatottságát érintette, de eltérő mértékben. Január elején a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében a tavaly év végi 30-ról 26 százalékra, míg az MSZP-é 24-ről 18 százalékra csökkent.

Az MSZP ezzel évtizedes támogatottsági mélypontra süllyedt. Még a Medgyessy-kormány legrosszabb időszakában, 2004 augusztusában sem volt ilyen alacsony a párt támogatottsága. Ez a csökkenés nem közvetlenül csak a megszorító intézkedések hatásaival függ össze a felmérés szerint: ebben a politikai pártoktól való elfordulás és a politikai elittel szembeni általános elégedetlenség növekedése is szerepet játszik.

A részvételüket biztosra ígérő, pártot választók körében az MSZP tavaly év vége óta 2 százalékot vesztett, jelenleg 33 százalék szavazna a szocialistákra. A kisvárosokban és a községekben élők, valamint a 60 év felettiek körében az átlagosnál is nagyobb mértékben (utóbbi csoportban 10 százalékponttal) csökkent a nagyobbik kormánypárt támogatottsága.

A január első hetében végzett adatfelvétel szerint a biztos szavazó pártválasztók csoportja a választásra jogosultak mindössze 42 százalékát teszik ki. E csoporton belül 53 százalék szavazna a Fideszre. A Fidesz esetében ez 5 százalékpontos növekedést jelent a tavalyi utolsó felméréshez képest. 

A kisebb pártok közül az MDF-nek a biztos szavazó pártválasztók körében továbbra is a parlamenti küszöb fölötti támogatottsága van (6 százalék), az SZDSZ támogatottsága viszont valamivel a küszöbérték alatt húzódik (4 százalék).

A kormány és az ellenzék munkáját egyaránt negatívan ítéli meg a többség: mindkét esetben a választók 63 százaléka. Bár mindkét nagy párt szavazóinak többsége inkább pozitívan vélekedik az általa támogatott politikai oldal munkájáról, az elégedetlenség egyik oldalon sem elhanyagolható. A Fidesz szavazótáborának 27 százaléka elégedetlen az egyébként támogatott párt munkájával (novemberben 17 százalék volt ez az arány). Az MSZP támogatóinak 12 százaléka fejezi ki elégedetlenségét a kormány tevékenységével szemben.