Már vannak túlkapással gyanúsított rendőrök

2007.01.11. 12:10

Hat rendőrt gyanúsított meg eddig az ügyészség túlkapásokkal az őszi zavargások kapcsán. A szabályok alapján ugyanakkor az eljárás alatt is alkalmazhatják őket tömegoszlatársa. A jelenlegi törvény szerint ugyanis a rendőr parancsnoka dönti el, hogy beosztottja szolgálatban lehet-e, hiába folyik ellene eljárás. A rendőrség ígéri, dolgoznak azon, hogy azonosító kerüljön a rendőrök ruházatára.

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt hallgatták ki az ügyészek azt a hat rendőrt, akit eddig meggyanúsítottak a szeptemberi-októberi zavargásokkal összefüggésben Az ügyészség szóvivője, Morvai Attila csütörtökön az MTI-nek elmondta azt is, hogy a közeljövőben további gyanúsítások várhatóak, az ügyészség már több rendőrt megidézett, hogy gyanúsítottként kihallgassa - tette hozzá.

Tavasszal várhatóan újra lesznek kormányellenes tüntetések, és azok biztosításában azok a rendőrök is részt vehetnek, akik ellen jelenleg is eljárást folytat az ügyészség az őszi megmozdulások idején történt, esetleges túlkapások miatt - számolt be a Magyar Hírlap. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo] kérdésére elmondta: a szolgálati törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a parancsnoka döntése alapján egy olyan rendőr szolgálatban maradjon - és így például felügyelje az utcai tüntetések rendjét -, aki ellen büntető eljárás folyik.

Sisakkal és pszichológussal készülnek

"Amíg tart a vizsgálat, addig ez a felettes mérlegelésén múlik, de ha az ügyészség a rendőr súlyos szabályszegése miatt javasolja a felfüggesztését, akkor azt - bár nem kötelező - illik figyelembe vennünk" - jelentette ki a szóvivő. Az október 23-i zavargások idején történt rendőri intézkedések miatt 171 eljárás van folyamatban, amelyek többnyire állampolgári bejelentések alapján indultak. Az eljárásról, annak eredményéről nemcsak az érintett rendőrt, hanem a parancsnokát is értesítik - mint arról a Magyar Hírlap beszámolt -, ezért a felettesek tudni fognak róla, melyik beosztottjuk szolgálatban tartásán kell elgondolkodniuk.

Az intézkedő rendőröknek kötelező lenne egyedi azonosítót viselniük, amit ősszel nem tartottak be, ezért nehezen vagy egyáltalán nem deríthető ki azok kiléte, akik nem az előírások szerint jártak el. Garamvölgyi László azt mondta, hogy folyamatosan helyezik el az összes rendőr ruházatán - egészen pontosan a sisakjukon - az egyéni azonosító jelzéseket. "Úgy fog kinézni, ahogy a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat embereinek sisakján már jelenleg is látható az azonosító, ami két betű és négy szám kombinációja" - magyarázta Garamvölgyi László.

Bonyolult lelki folyamat

Más módon is készül a rendőrség annak megakadályozására, hogy megismétlődjenek a szeptemberi-októberi események. A rendőröknek eligazításokat tartottak, ahol szakmailag értékelték az alkalmazott intézkedéseket, másrészt olyan kiscsoportos foglalkozásokon is részt vettek, ahol pszichológus segített nekik áttekinteni és feldolgozni a történteket - számolt be a szóvivő az [origo]-nak.

"Az MTV székház ostroma után a kudarcot kellett feldolgozniuk, az október 23-i zavargások után pedig a pszichológus közreműködésével világítottak rá arra, hogy mi okozta a túlkapásokat" - tette hozzá Garamvölgyi. Szerinte minden országban van ilyen gyakorlat, hiszen kezelni kell tudniuk azt a "bonyolt lelki folyamatot", amit az jelent, hogy szemben állnak egy dühöngő tömeggel. Azt is elárulta, hogy intézkedés-lélektan szerepelt a foglalkozások napirendjén, és konkrét szituációs gyakorlatokat is tartottak.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK