Molnár szóbeli ígéretét kéri számon Demszky

2007.01.12. 12:29

Veszélybe kerülhet a fővárosiak egészségügyi ellátása, ha a a kórházi ágyak 25 százalékát megszüntetik Budapesten - írja Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester az egészségügyi miniszterhez írt levelében. A főpolgármester az [origo]-nak elmondta, csak szóbeli megállapodásuk volt Molnárral. A tárca szerint viszont az is kompromisszum, hogy nőtt a fővárosi kiemelt kórházak száma. 

Kritizálja a kórházi ágyak budapesti elosztását Demszky Gábor főpolgármester abban a levélben, amelyet pénteken írt Molnár Lajos egészségügyi miniszternek. Demszky szerint, ha megszüntetnék a tárca terveiben szereplő 2 ezer ágyat, akkor veszélybe kerülhet a főváros és Pest megye lakosainak ellátása is.

A levél nyilvánosságra hozatala után tartott sajtóbeszélgetésen Szolnoki Andrea, a főváros egészségügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke azt mondta, hogy ha a minisztérium tervei szerint bezárják a Schöpf-Mérei Ágost Kórházat, akkor nőhet a csecsemőhalandóság, a szülészeti ágyak lefaragása miatt pedig az is elképzelhető, hogy csökkenési fog a szülések száma. 

A sajtóbeszélgetésen Demszky elmondta: a főváros elkötelezett az egészségügyi reform mellett. A főpolgármester szerint ezt bizonyítja, hogy elmúlt években összevonták a csepeli kórházat a Jahn Ferenc Kórházzal, a Madarász utcait a Heim Pállal, a közeljövőben pedig a Szent László kórházat vonják össze a Szent Istvánnal. Ennek keretében a fővárosi fenntartású kórházakban 1400 ágyat szüntettek meg.

Demszky hozzátette: az elmúlt években történt karcsúsítások miatt a jelenlegi 7881 aktív ágyból lehetetlen 1977-et, vagyis az ágyak 25 százalékát három hónap alatt megszüntetni. (A határidő azért 3 hónap, mert az új kapacitások alapján március 31-ig kell az Országos Egészségbiztosítás Pénztárral szerződést kötniük a kórházaknak.) A városvezető szerint 3 hónap alatt 836 ágyat tudna a főváros felszámolni. Demszky közölte: ezért arra kérik Molnárt Lajost, hogy gondolja újra a javaslatait.

A fővárosban is koalíciót alkotó MSZP és SZDSZ nehezményezi azt is, hogy az egészségügyi miniszter nem vette figyelembe azokat a kompromisszumos javaslatokat, amelyekben a korábbi egyeztetéseken megállapodtak. A főpolgármester szerint az elmúlt hetekben kétszer is egyeztettek a tárcával. Demszky az [origo] azon kérdésre, hogy mik volt a kompromisszumos pontok, azt felelte: írásos megállapodás nem volt, Molnár Lajos csak szóban jelezte, hogy kész a kompromisszumra.

A tárca nyilvánosságra hozott listáit eddig elsősorban csak MSZP-s és fideszes politikusok kifogásolták. Az SZDSZ-es főpolgármester kritikája azért meglepő, mert az SZDSZ szerdán még kiállt az ugyancsak szabad demokrata irányítású tárca mellett. Horn Gábor, a kisebbik kormánypárt ügyvivője szerdán azt mondta: az SZDSZ támogatja a kórházi ágyak elosztására vonatkozó miniszteri javaslatot. Demszky erre reagálva [origo]-nak azt mondta: nem Horn Gábort választották meg főpolgármesternek, egészségügyi kérdésben pedig a fővárosiak érdekeit kell figyelembe venni, nem pedig pártérdekeket. Demszky a tárca ágyszámcsökkentő javaslatira utalva azt mondta: nem tud eleget tenni egy diktátumnak.  

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn tette közzé azokat az ajánlásait, amelyek kórházakra lebontva tartalmazzák, hogy az egyes intézmények hány ággyal működhetnek a jövőben. A tárca javaslati értelmében a főváros által fenntartott kórházakban belgyógyászaton az ágyak 29 százalékát szüntetnék meg. A szülészet-nőgyógyászaton 41, a sebészeten 40, a gyermekellátásban pedig 31 százalékos lenne a leépítés. A javaslatok nem véglegesek, azok módosítására hétfőtől 20 napjuk van a kórházak fenntartóiból álló Regionális Egészségügyi Tanácsoknak (RET).

Demszky szerint kényszerpályán mozognak, a leépítések a közép-magyarországi régióban minden kórházfenntartót olyan keményen érintenek, hogy a RET-nek meglehetősen kicsi lesz a mozgástere. Havas Szófia, az közép-magyaországi RET elnöke szerint a helyzetet nehezíti, hogy a héten megtartott üléseken a SOTE, valamint a tárca felügyelete alá tartozó országos intézetek is nagyobb kapacitás követeltek a tárca javaslataihoz képest.

Az Egészségügyi Minisztérium pénteken Demszky Gábor levelére nem reagált, a tárca azonban az [origo]-nak jelezte, korábban többször hangsúlyozták, hogy Budapesten kívül egy olyan főváros sincs a világon, ahol 44 kórház működne közel 100 telephelyen. Egy ilyen intézményrendszert pedig nem lehet gazdaságosan működteteni a minisztérium szerint. Hangsúlyozták: a tárca csak javaslatokat tett, az a RET-ekre nézve nem kötelező érvényű.  

A tárca nem egyet a fővárossal abban sem, hogy felrúgták volna a korábbi kompromisszumokat. Az Egészségügyi Minisztérium szerint az is kompromisszum eredménye, hogy a korábbi négy helyett kilenc olyan védettséget élvező kiemelt kórház lett a fővárosban, ahol 24 órás ügylet keretében mindenféle betegséget ellátnak.

 Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK