Lefotózták diákok egy társuk megalázását

2007.01.12. 16:21

Lerángatták a nadrágját, majd lefotóztak egy 13 éves tatai iskolást osztálytársai. Az iskola igazgatója szerint ilyen csínyek előfordulnak máshol is, az iskola pedig tehetetlen ellenük, mivel az ötletet otthonról és a tévéből hozzák magukkal a gyerekek. A gyerekpszichológus szerint viszont éppen a pedagógusé a felelősség, mivel a szülő nem sokat tehet az iskolai megalázás ellen.

A tatai általános iskolában múlt csütörtökön történt esetről a 24 óra című helyi lap számolt be. A diáknak erőszakkal lerángatták a nadrágját osztálytársai, és le is fényképezték. A 13 éves fiút szülei néhány napra rá kivették az iskolából, a tettesekkel pedig - egy-egy igazgatói intő kiosztása után - az iskola vezetője beszélgetett el.

"Alapvetően egy gyerekcsínyről volt szó, a diákok először nem is gondoltak rá, hogy ezzel megszégyenítik társukat" - mondta az [origo]-nak a V. J. Általános Iskola igazgatója (Az igazgató közölte, csak akkor nyilatkozik az esetről, ha az iskola teljes nevét nem közöljük, és őt is névtelenségben tartjuk). "Ilyen máshol is előfordul, diákkoromban én is láttam olyat, hogy a fiúk megpróbálják egymásról lerántani a gatyát" - magyarázta.

Mint mondta, az érintett fiúnak mindig lógott a nadrágja, és a gyerekek ezért találták ki, hogy teljesen lehúzzák. Az egyik óra kezdete előtt öt fiú esett neki, egy hatodik pedig három lánnyal együtt mobiltelefonnal fényképezte őket. Hogy mennyire sikerült lehúzni a nadrágot, azt az igazgató nem tudta megmondani, mindenesetre a fiúnak nagyon rosszul esett az incidens, és óra után azonnal hazakéredzkedett.

Az igazgató szerint az "áldozat" egy viszonylag problémás gyerek volt, aki gyakran piszkálta, bántotta a többieket, ez az egész egyfajta visszavágás volt a gyerekek részéről. Hozzátette ugyanakkor, hogy a megalázás miatt sem elhanyagolni, sem túlságosan felfújni nem szabad az esetet.

Nem tudnak vele mit kezdeni

Bár a fényképező gyerekek letörölték telefonjaikról a fiúról készített képeket, másnap az igazgató elvette a mobilokat, és azt csak a szülőknek adta vissza. Az osztállyal etika óra keretében el is beszélgetett, az érintett gyerekek szüleit pedig levélben kérte, hogy ők is beszélgessenek el az esetről a kis elkövetőkkel. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte az iskolák tehetetlenek az efféle incidensekkel kapcsolatban. "Hogyan lehet ezt megakadályozni, amikor a gyerekek otthon a tévében sokkal cifrábbakat látnak?" - tette fel a kérdést, hangsúlyozva,  hogy míg a pedagógusokat rengeteg kötelezettség terheli, jogok és lehetőségek tekintetében gúzsba van kötve a kezük.

Pedig Benda Viktória, az [origo] által megkérdezett gyerekpszichológus szerint éppen a pedagógusok felelőssége, hogy ilyen konfliktusok ne jöjjenek létre, nekik kell tudni, hogy kit közösít ki az osztály, illetve biztosítani, hogy a közösség jól működjön. "A szülő otthonról nem sokat tehet, legfeljebb kezdeményezheti, hogy az iskolában beszéljenek ezekről a problémákról" - mondta, hozzátéve, hogy a megoldás valóban az, ha a tanár megbeszéli a gyerekekkel, hogy az egymás teste iránti érdeklődésnek hol vannak a határai.

A gyerekpszichológus szerint egyébként nem tekinthető különleges esetnek, perverziónak, hogy a 13 éves gyerekeket ennyire izgatja, mi van a másik nadrágja alatt. Ebben a korban ez természetes érdeklődés - mondta, hozzátéve, hogy hasonló bántalmazások előfordulnak néha, viszont sok esetben a gyerek nem mondja el szüleinek. "Olyat már hallottam, hogy hasonló korú gyerek a saját nemi szervét fényképezte le és küldte körbe, de hogy másét, azt nem" - mondta, hozzátéve, hogy az érdeklődés természetes, a dolog erőszakossága azonban már nem helyénvaló.

Visnovitz Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK