Az Alkotmánybíróság előtt a kamatadó

2007.01.13. 10:30

A biztosítások adókedvezményének szabályozásával és a kamatadó kérdésével folytatja jövő hét elején a Gyurcsány-csomag elemeinek tárgyalását az Alkotmánybíróság. A testület folyamatosan, soron kívül tárgyalja a megszorításokkal kapcsolatos 50 beadványt. A testület eddig nyolc határozatot hozott a csomaggal kapcsolatban.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői és keddi ülésén folytatja a Gyurcsány-csomagot támadó indítványok tárgyalását - közölte a testület sajtófőnöke, Sereg András az MTI-vel szombaton. Kedden napirendre kerül az élet- és nyugdíjbiztosítások adókedvezményével kapcsolatos szabályozás és a kamatadó alkotmányosságának vizsgálata. 

Sereg András korábban az MTI-nek elmondta: a Gyurcsány-csomag alkotmányosságával kapcsolatban csaknem ötven beadvány érkezett az Ab-hoz. A testület soron kívüli eljárásban eddig már nyolc ügyben született döntés. A tavalyi év utolsó teljes ülésén, december 19-én az elvárt társasági adóval kapcsolatos indítványok tárgyalását kezdték meg az alkotmánybírák.

A Gyurcsány-csomag összesen öt törvényt és törvénymódosítást, valamint egy kormányrendeletet ölel fel, ezeket támadták meg ötven indítványban. A testület eddig a házipénztáradóról szóló törvényt, valamint a 2006. évi költségvetés céltartalékának felhasználását szabályozó kormányrendelet egyik elemét találta alkotmányellenesnek. A csomaggal kapcsolatban előreláthatólag további huszonöt határozat készül majd.

A Gyurcsány-csomagot támadó indítványok mellett az Ab a rendőrségről szóló törvény, valamint a büntetőeljárásról szóló jogszabály egyes rendelkezéseinek alkotmányosságát megkérdőjelező beadványokkal is foglalkozik.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK