Húszezer karabélyt küldünk Afganisztánnak

2007.01.13. 9:24

Elfekvő fegyverkészletéből adományoz húszezer gépkarabélyt Afganisztánnak a Magyar Honvédség - írja a Magyar Hírlap. A honvédségnek az ügylet semmibe nem kerül, mivel több százezer, jó állapotú fegyver van raktáron, a szállítást pedig Hollandia végzi.

Húszezer gépkarabélyt ad Magyarország Afganisztánnak - írja szombati számában a Magyar Hírlap. A NATO nevében felajánlott fegyverekről az észak-atlanti katonai szövetség november végi rigai csúcsértekezletén született döntés. A segítség kérdése szóba került Szekeres Imre honvédelmi miniszter szeptemberi afganisztáni látogatásakor is, amikor a tárcavezető találkozott Hamed Karzai afgán elnökkel.

A lap információi szerint a húszezer, AMD-65 típusú, hazai gyártású - a szovjet Kalasnyikovból kifejlesztett - gépkarabély egy hónapon belül eljuthat Afganisztánba. A légi szállítás feladatát Hollandia vállalta magára.

A Magyar Hírlap úgy tudja, AMD-65-ös fegyverekből a Magyar Honvédség több százezres raktárkészlettel rendelkezik, mivel valaha ez volt a sorkatonák általánosan használt fegyvere. A feleslegessé vált fegyverek lezsírozva állnak a honvédség raktáraiban. Az adományként felajánlott készlet a honvédség értékelése szerint megfelelő állapotban van, nem szorul javításra, azonnal használható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK