Az SZDSZ kiáll Molnár reformja mellett

2007.01.13. 14:54

Támogatja Molnár Lajos egészségügyi minisztert és az ágazat reformját az SZDSZ Országos Tanácsa. A kisebbik kormánypárt vezető politikusai szerint nem szabad kihátrálni a miniszter mögül. A szabad demokraták szerint a minisztérium és a főváros között nem politikai természetű a vita.

Az SZDSZ Országos Tanácsa (OT) egyhangúlag, fenntartások nélkül támogatta az egészségügyi reformot szombati ülésén - közölte Molnár Lajos egészségügyi miniszter újságírókkal. Bőhm András, az országos tanács elnöke szintén azt mondta, az ülésen felszólalók - többek közt Magyar Bálint, Unger Klára és Bauer Tamás - kiálltak az egészségügyi reform mellett. Böhm szerint nem helyes azt a látszatot kelteni, hogy az SZDSZ nem támogatja Molnár Lajost.

Az országos tanács tagjai megértették és támogatják a kórház-átalakítási törvényt, hiszen tudják, hogy ennek  eredménye egy hatékonyabb, jobb, a szükséges ellátásokat magasabb színvonalon biztosító rendszer - mondta Molnár, aki szerint meg kell fontolni Gyurcsány Ferenc kormányfő javaslatát. A miniszterelnök korábban azt mondta, meg kell fontolni a kórházigazgatók, polgármesterek, és parlamenti képviselők véleményét is, akik az elmúlt napokban kritizálták az egészségügyi miniszter javaslatát.

Molnár megismételte, hogy a kórházi ágyszámokra vonatkozó lista még nem végleges, szerinte a regionális egészségügyi tanácsok a kiemelt kórházak ágyain kívül több ezer ágyat oszthatnak el minden régióban. A főváros szabaddemokrata vezetőinek kritikáival kapcsolatban azt mondta, korábban tárgyalt Demszky Gábor főpolgármesterrel, a fővárosi vezetőkkel, a frakciókkal többször egyeztetett, és ezt a jövő héten folytatni fogja.

Böhm szerint ha van vita a szabad demokrata politikusok között, akkor az nem politikai természetű, mert a főpolgármester a város érdekében polgármesterként nyilatkozott, de ezt nem úgy kell értelmezni, hogy ez a liberális párton belüli vita lenne. Korábban a főpolgármester is úgy nyilatkozott, elkötelezett a reformok mellett, de azokat a főváros csak fokozatosan tudja végrehajtani.

Az OT ülése után Kóka János gazdasági miniszter azt mondta, a szocialistáknak meg kell érteniük, hogy addig számíthatnak az SZDSZ-re koalíciós partnerként, amíg a kormány elkötelezett a reformok iránt. Az Egészségügyi Minisztérium kedden este tette közzé, milyen ágyszámokat javasol az egyes intézményekben. A listából kitűnik, hogy a tárca elképzelése szerint öt kórház teljesen megszűnne, többen pedig nem lenne aktív, csak krónikus ellátás. Ezután több szocialista politikus is közölte, elfogadhatatlannak tartja Molnár ajánlásait.

Lassan emelnék a nyugdíjkorhatárt

A párt szerint a nyugdíjrendszerben nincs szükség paradigmaváltásra, mert 1997-ben érdemi reform indult el a magánnyugdíjpénztárak létrehozásával és a vegyes finanszírozású rendszerre való átállással. A lassú, elnyújtott nyugdíjkorhatár-emelést ugyanakkor minél előbb el kell indítani - jelentette ki szombati ülést követően Béki Gabriella, az SZDSZ szakpolitikusa, aki ezt azzal indokolta, hogy tartósan növekszik hazánkban is a várható élettartam.

Az unióban 65 év a nyugdíjkorhatár, ennek eléréséhez azt Magyarországon három évvel kellene emelni. Béki példaként Németországot említette, ahol most emelik a korhatárt 65-ről 67-re, méghozzá úgy, hogy 18 év alatt emelnek két évet a korhatáron, ami évente másfél hónapos emelést jelent.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK