Szekeres és Fábry megérkezett Irakba

2007.01.13. 11:29

Megérkezett Irakba Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérkari főnök, akik egynapos villámlátogatást tesznek az iraki fővárosban. A delegációval tart több újságíró mellett Fábry Sándor showman is.

A Szekeres Imre honvédelmi minisztert szállító An-26-os honvédségi repülőgép szombaton reggel szállt fel a ferihegyi repülőtérről. A magyar delegáció a szombat estét Damaszkuszban töltötte, és vasárnap reggel érkezett meg Irakba.

Bagdadban mindössze hét órát tölt a küldöttség, ez idő alatt meglátogatják az iraki NATO-kiképzőközpontban szolgálatot teljesítő 17 magyar katonát, illetve találkoznak az iraki hadsereg és rendőrség vezetőivel is.

Szekeres több ismert televíziós személyiségeket is elhívott iraki útjára. Ezt azzal indokolta, hogy a közvélemény keveset tud arról, miért vannak magyar katonák külföldön.  A delegációval így az újságírókon kívül Fábry Sándor humorista is Irakba utazozz. Meghívták Friderikusz Sándort is, aki azonban nem tudta vállalni a részvételt egyéb elfoglaltságai miatt.

A NATO iraki kiképző missziójában való részvételt tavaly októberben hosszabbította meg a kormány egy évvel. Összesen 17 magyar dolgozik Bagdadban, feladatuk az új iraki hadsereg tisztjeinek és vezető tiszthelyetteseinek felkészítése és kiképzése.

Az MTI úgy tudja, a honvédség a ősztől egy további 11 tagú, úgynevezett kontrollcsoportot is Irakba küldene, amely kifejezetten a kiképzéseket felügyelné. Ez a plusz 11 ember beleférne a kormány által jóváhagyott 30-as létszámkeretbe, azonban a jelenlegi felhatalmazást ősszel meg kell hosszabbítania a kormánynak. A tervezett kontrollcsoport is a NATO keretei között tevékenykedne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK