Több ezer gyógyszer ára emelkedik keddtől. A változások oka, hogy megváltozott a készítmények támogatása. A gyógyszerészkamara szerint 1600 gyógyszer ára 50 százalékkal nő. A kormány szerint viszont a drágulás átlagosan legfeljebb 18 százalék lesz, az orvosoknak ugyanis kötelező lesz az azonos hatóanyagú orvosságok közül az olcsóbbat felírni.

"Nincs mit tenni, muszáj lesz megvenni ezután is" - mondta az [origo]-nak egy körúti gyógyszertárból kilépő idős férfi azzal kapcsolatban, hogy több gyógyszer ára is drágult január 16-tól. Az [origo] által hétfőn felkeresett gyógyszertárakban mindenhol sokan várakoztak, de a megkérdezett betegek azt mondták, hogy nem a keddi áremelés miatt jöttek.

Az árváltozások oka, hogy a tavaly decemberben elfogadott új gyógyszertörvény értelmében megváltoznak a támogatási kulcsok. A gyógyszer ára valójában változatlan marad, a betegeknek a tb-támogatás megváltozása miatt kell az esetek többségében többet fizetniük. A változásokkal a kormány célja az állami gyógyszerkiadások - tavaly ez 400 milliárd forint volt - visszafogása. Ennek érdekében a törvény terheket ró a betegekre és az orvosokra is.

Mennyivel fizet többet a beteg?

A korábban 90 százalékos támogatást élvező készítményeket (például a vérnyomást és vérkeringést szabályzó gyógyszereket) keddtől már csak 85 százalékkal támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A 70 százalékkal támogatott gyógyszerek (például az allergia elleni készítmények) kulcsa a jövőben 55 százalékra, az 50 százalékkal támogatottaké (ide tartoznak az antibiotikumok) pedig 25 százalékra csökken. Újdonság az is, hogy az eddig térítésmentesen kapható, vagyis a 100 százalékos OEP-támogatást élvező gyógyszerekért keddtől 300 forintot kell majd fizetni.

Arról, hogy a támogatások megváltozása mekkora áremelést okoz gyógyszerenként, jelentősen eltérnek a vélemények. Ennek oka egyrészt az, hogy a támogatási kulcs csökkenése nem azonos a gyógyszeráremelés arányával. Például: ha egy 400 forintos gyógyszerre eddig 50 százalékos támogatás járt, akkor az 200 forintba került. Ha a támogatás 50-ről 25 százalékra esik, akkor a gyógyszer ára 300 forintra nő. Vagyis ebben az esetben a 25 százalékos támogatáscsökkenés közel 50 százalékos drágulást hoz.

Az új árakat hétfőn még a gyógyszerészek sem ismerték, az általunk felkeresett patikákban azt mondták, hogy számukra is csak kedden derülnek ki az új árak, akkorra már az emelt árak lesznek az általuk használt számítógépekben. A Magyar Gyógyszerész Kamara, amely szakmailag megalapozatlannak tartja a változtatásokat, viszont úgy számol, hogy az új 85 százalékos kulcs 40 százalékos drágulást hoz, az 55 százalékos kulcs átlagban 50 százalékos, a 25 százalékos kulcs pedig akár 100 százalékos emelést is eredményezhet. A kamara szerint az árváltozás 3000 készítményt érint, ebből 1638 készítmény ára nő várhatóan 30-50 százalékkal, 882 készítmény ára 50 százalékkal, és mindössze 19 gyógyszer ára csökken majd.

A kormány ezzel szemben azt állítja, hogy ha a beteg hajlandó átállni az azonos hatóanyagú, de olcsóbb készítményekre, akkor átlagosan 12-18 százalékos lesz az áremelkedés. A jövőben a betegek egy új weboldalon ellenőrizhetik, hogy a nekik felírt gyógyszer milyen hatóanyagot tartalmaz és hogy létezik-e azonos hatóanyagú, de olcsóbb készítmény.

Hogyan változik az orvos munkája?

Az új gyógyszertörvény az orvosok számára előírja, hogy az azonos hatóanyagú készítmények közül az olcsóbbat írják fel a betegnek. Ha az orvos ezt nem teszi meg, akkor meg is büntethetik: ha az átlagosnál gyakrabban ír fel drága készítményeket, akkor szankcióval és továbbképzéssel kell számolnia - mondta hétfőn Molnár Lajos egészségügyi miniszter. A beteg kérésére az orvos felírhat drágább gyógyszereket is, de ebben az esetben a betegnek írásba kell adna, hogy ő kérte a drágább készítményt. Az olcsóbb gyógyszereket az orvos az OEP honlapjáról letölthető szoftver segítségével választhatja ki.

A gyógyszerészkamara azonban ezt is kritizálja. Horváth Tamás, a kamara elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a szoftver több olyan gyógyszert is ajánl, amelyet egyáltalán nem lehet beszerezni, így azok nem kaphatók a patikákban. A kamara elnöke elmondta: a szoftver által ajánlott egyik készítményt gyártó cég például felszámolás alatt áll. Horváth hozzátette: az orvos néhány esetben így vagy nem kapható gyógyszert ír fel, vagy pedig a büntetést vállalva a drágább, de beszerezhető változatot.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter hétfőn elismerte, hogy az új rendszer bevezetésével egy időben felszínre került a kamara által említett probléma, hogy nem létezik minden gyógyszer, sőt minden gyártó sem, amely a rendszerben szerepel. Ezzel kapcsolatban közölte: a jövőben jobban figyelnek erre, és büntetni fogják azokat a cégeket, amelyek korábban szerződést kötöttek az OEP-pel, és mégsem biztosítják az ígért gyógyszereket.

A változásokat a kamarán kívül ellenzi a Fidesz is. Az ellenzéki párt szerint a krónikus betegek havi gyógyszerköltsége havonta akár több ezer forinttal is nőhet. A Fidesz az ingyen gyógyszer megszűnését különösen a cukorbetegek esetén kifogásolta. Mikola István, a párt egészségpolitikusa vasárnap elmondta: Magyarországon közel hatszázezer cukorbeteg él, számukra a betegséghez kapcsolódó egyéb gyógyszerkiadás is jelentős.

Szabó András - Tiefenthaler Eszter