Az emberek több mint kétharmada szerint rosszabbak az anyagi kilátások a Gyurcsány-csomag miatt, mint egy éve - derül ki a Gallup közvélemény-kutatásából, amely szerint az MSZP támogatottsága és a miniszterelnök munkájának elfogadottsága mélyponton áll.

Az emberek 77 szézaléka számára jelentett érzékelhető elvonást már decemberben is a Gyurcsány-kormány megszorító csomagja - derül ki a Gallup legutóbbi közvélemény-kutatásából. Ennyien érzik úgy, hogy rosszabbak a megélhetési lehetőségei az egy évvel korábbihoz képest.

A felmérés szerint a pesszimizmus 2007-re a legszembeszökőbb, az emberek 59 százaléka további romlásra számít, ám sokan hosszabb távon sem optimisták. A megkérdezettek 36 százaléka szerint négy év múlva még rosszabb lesz a helyzetük, és csak 24 százalék bízik abban, hogy középtávon jobbra fordulhat a sora. Az ország gazdasági helyzete az emberek 82 százaléka szerint többé kevésbé rossz.

A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy az év végére tovább apadt az MSZP szavazóbázisa, míg a Fideszé nőtt. Így most a Fideszre kétszer annyian (a felnőtt népesség 36 százaléka) - szavazna, mint az MSZP-re (18 százalék). Az MDF alig 3, az SZDSZ alig 2 százalékot kapna. A szocialisták támogatottságának több éves mélypontra süllyedéséről számolt be nemrég a Századvég és a Forsense felmérése is.

Gyurcsány Ferenc kormányfő megítélése újabb mélypontra esett, a megkérdezettek körülbelül ötöde (22 százalék) ítéli pozitívnak munkáját, ám közel kétharmad (63 százalék) elégedetlen vele.