Előfordulhat, hogy az orvosok olyan készítményt írnak majd fel a betegeknek, amely nem is kapható a patikákban - állítja a gyógyszerészkamara. Ennek oka, hogy az orvosoknak februártól az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül a legolcsóbbat kell felírniuk. Több ilyen olcsó készítményt azonban csak törzskönyveztek, piacra még nem dobták őket. A fantom-gyógyszerek problémáját elismerte az egészségügyi tárca is.

Nem biztos, hogy kivitelezhető lesz az, hogy az orvosok a legolcsóbb gyógyszereket írják fel a betegeknek - véli a Magyar Gyógyszerész Kamara. Az egészségügyi tárca februártól írná elő, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az olcsóbbat kell felírni. Ellenkező esetben márciustól szankcióra is számíthatnak a renitens orvosok. Az olcsóbb készítményeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapjáról letölthető szoftver segítségével választhatják ki az orvosok.

Hávelné Szatmári Katalin, a kamara alelnöke szerint több probléma is van a rendszerrel. Az egyik az, hogy a vényíró szoftverbe több olyan fantomkészítmény is bekerült, amelyek a patikákban jelenleg nem kaphatók. Hávelné szerint néhány gyógyszergyártó közel egy tucat készítményéről van szó, ezek főként szív- és érrendszeri gyógyszerek. A kamara szerint további probléma, hogy mivel az olcsóbb gyógyszerek felírását szabályozó jogszabály nem készült el, így az sem világos, hogy az olcsóságot az OEP vagy a beteg szempontjából kell-e figyelembe venni.

A fantomkészítmények létét hétfői sajtótájékoztatóján elismerte Molnár Lajos egészségügyi miniszter is. Molnár erre reagálva azt mondta: a jövőben majd jobban figyelnek, és büntetni fogják azokat a cégeket, amelyek korábban szerződést kötöttek az OEP-pel, és mégsem biztosítják az ígért gyógyszereket. A tárca sajtóosztályán kedden hozzátették: folyamatosan frissítik az adatbázist és szűrik ki a nem létező készítményeket.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint a sajátos helyzet oka, hogy a gyártók néha olyan készítményeket is törzskönyveztetnek, amelyekről csak később döntik el, hogy mikor és milyen áron hozzák majd azokat forgalomba. A vényíró szoftverbe automatikusan bekerültek a törzskönyvezett gyógyszerek, Székely szerint annak azonban senki nem nézett utána, hogy ezek a készítmények forgalomba is kerültek-e. Az egyesület elnöke szerint a problémát bonyolítja az is, hogy a törzskönyvezés során néha olyan alacsony árat is feltüntetnek a gyártók, amiért nem is érné meg forgalmazni az adott gyógyszert.

A gyógyszerészkamara többek között az 1a Pharma néhány készítményeiről állította azt, hogy azokat nehéz beszerezni. Az OEP honlapján elérhető vényíró program ezeket szürkével jelöli, ami azt jelenti, hogy a készítményeknek kétséges az elérhetősége. Az 1a Pharma viszont határozottan tagadta az [origo]-nak, hogy fantom-gyógyszerekről lenne szó.

A gyógyszergyártó szerint a program hibás, és ezt már jelezték is az OEP-nek. A cég szerint minden patikában azért nem kaphatók a készítményeik, mert a nagykereskedő némely esetben a hasonló hatóanyagú, de drágább gyógyszert ajánlotta. Az [origo] két vidéki és egy fővárosi patikában érdeklődött a cég három készítménye után: egy patikában egyik se volt kapható, egyben csak egy volt a háromból, egy vidéki gyógyszertárban viszont mindhárom készítmény kapható volt.

Szabó András