Balos propagandát sejt az Intercityn a Fidesz

2007.01.17. 14:34

A Fidesz kifogásolja, hogy a MÁV Intercity járatain egy olyan magazint terjesztenek ingyenesen, amelynek vezércikke Orbán Viktort szidja és Gyurcsány Ferencet dicséri. A vasúttársaság szerint viszont ez torzítás, és csak az utasok hasznos időtöltése érdekében terjesztenek lapokat.

A Fidesz szerint a MÁV Intercity járatain olyan "szocialista propagandakiadványt" adnak ingyen az utasoknak, amelyben egy Orbán Viktort lejárató, Gyurcsány Ferencet magasztaló írás jelent meg. Erről Szijjártó Péter pártszóvivő beszélt szerdán, a MÁV budapesti székháza előtt. Szerinte a lap vezércikke "Orbán Viktor tudatos, gyalázatos stílusú és alpári lejáratása". A párt szóvivőjének megfogalmazása szerint ugyanebben az írásban "egy szánalmasan szolgalelkű, ömlengő magasztalás" is szerepel Gyurcsány Ferencről.

Az Intercityn utazók a MÁV tiszteletpéldányaként kapják meg az egyébként 595 forintba kerülő MIX magazint - mondta Szijjártó, hozzátéve: "Felháborítónak tartjuk, hogy miután a MÁV drasztikus jegyáremelést követett el, bezárják a szárnyvonalakat, és a családoknak egyre többe kerül a vonaton utazás, egy szocialista propagandakiadványt ingyenesen megkaphatnak az utasok." Mint mondta, a MÁV eddig 16 százalékkal emelte a vonatjegyek árát, és tavasszal újabb 17 százalékos emelésre készül.

Szijjártó Péter felszólította a közlekedési minisztert, hogy azonnal fejezzék be az akciót; Kóka János "ne így akarjon jó pontokat szerezni Gyurcsány Ferencnél". A MÁV-ot arra kérte, hagyjon fel az újság terjesztésével a vonatokon, "ne erre költsék a megnövelt jegyárakból származó plusz bevételt".

"Ez egy szolgáltatás, amivel az utasok hasznos időtöltését szeretnénk elősegíteni" - reagált a Fidesz állítására Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője, aki szerint más közlekedési vállalatok, így a Malév is terjeszt különféle lapokat a járatain. Nemcsak a MIX magazin elérhető az utasközönség számára, más napi- és hetilapok, például a Metro, a Világgazdaság, tavaly pedig a Heti Válasz is megtalálható volt az Intercityken - jelentette ki.

A szóvivő cáfolta, hogy a jegyáremelésnek bármilyen köze lenne a kiadványhoz, mint mondta, a magazint a kiadóval kötött nagyon kedvező terjesztési megállapodás alapján szerzik be, de pontos árakat üzleti titokra hivatkozva nem árult el. "A MIX magazin nem politikai jellegű lap, és egyébként sem vizsgáljuk a tartalmát" - tette hozzá.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK