Harminc rendőr írt rasszista bejegyzéseket a rendőrség belső fórumára - derült ki az ORFK lezárult vizsgálatából. Az ügyészség szerint a cigányozó rendőrök nem követtek el bűncselekményt. A 30 rendőrnek tréningen kell részt vennie, a büntetéssel egyetért a kisebbségi ombudsman is.

Tréningre küldik azt a 30 rendőrt, akik a Holdudvar nevű, belső rendőrségi fórumon cigányellenes hozzászólásokat tettek - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Bene László országos rendőrfőkapitány. Azt, hogy komolyabb szankciót nem szabtak ki, Bene azzal indokolta, hogy büntetéssel véleményt nem lehet megváltoztatni. A főkapitány hozzátette: a rasszista bejegyzéseket író rendőrök az ügyészségi vizsgálat szerint sem követtek el bűncselekményt, csupán a vélemény-nyilvánítás szabadságával éltek vissza.

A vizsgálatot tavaly októberben azt követően rendelte el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), hogy a fórum bejegyzéseiből CD-t állított össze egy Tolna megyei rendőr egy volt kollégájával együtt, amit elküldtek az ORFK-nak. A rendőrségi fórum közel 8 ezer bejegyzéséből 68 volt rasszista tartalmú. A fórumozó rendőrök ezeken többek között olyan kifejezésekkel illették a romákat, mint "Gangesz-parti székely, indomagyar, tenyészgorilla, buckalakó, réti néger, genetikai hulladék".

Bene László elmondta: a rendőrség elutasítja a fórumon tett cigányellenes megnyilvánulásokat. A főkapitány közölte azt is, hogy a 30 elmarasztalt rendőr ellen korábban nem volt panasz rasszizmus gyanúja miatt. Közülük egy kitüntetést is kapott, mivel élete kockáztatásával kimentett a Tiszából egy roma gyereket. A főkapitány úgy döntött, hogy a Holdudvar nevű fórum fennmarad, a jövőben azonban szigorúbban moderálják a hozzászólásokat, hogy hasonló eset ne történhessen meg.

Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, aki ugyancsak jelen volt a sajtótájékoztatón, elmondta: fontos, hogy a rendfenntartó állami szervnél ne legyen jelen a rasszizmus. Kaltenbach hozzátette: az ORFK vizsgálata egyértelművé tette, hogy a rendőrség nem tűri az előítéletes gondolkodást. Az ombudsman egyetértett a kiszabott büntetéssel, vagyis azzal, hogy a 30 rendőr a Rendőrtiszti Főiskola, és a Wesley János Lelkészképző Főiskola által szervezett tréningen vegyen részt. A továbbképzés vezetője elmondta: 15 rendőr már a héten megkezdte a tréninget, ebből az derült ki, hogy a rendőrök előítéletesek, de nem rasszisták.