Kormányellenes demonstrációkat tartottak szombaton: az ország számos pontján félpályás útlezárásokkal és forgalomlassításokkal azt követelték, hogy távozzanak a közéletből az erkölcsi és gazdasági válság felelősei. Közben a fővárosban egy másfél ezer fős csoport Gyurcsány Ferenc házához vonult, és a miniszterelnök távozását követelte.

Mintegy kétezer autó vett részt szombaton országszerte a kormányellenes, forgalomlassító demonstrációban, amelyet a Szövetség az Igaz Magyarországért Polgárjogi Mozgalom szervezett. Tizenkilenc megyében, átlagosan hat helyen volt útlezárás, és zárási pontonként 18 kocsi vett részt ezekben - jelentette be Szőts Béla, a megmozdulásokat egyik szervezője.

A Szövetség az Igaz Országért Polgárjogi Mozgalom december 18-án alakult meg, résztvevői azt követelik, hogy a magyar társadalomban és gazdaságban kialakult erkölcsi és gazdasági válság felelősei távozzanak a közéletből. A mozgalom elsősorban egymástól függetlenül működő, de eszméjében hasonló civil szervezeteket foglal magába - mondta Szőts Béla.

Az MTI korábbi információi szerint csak Somogy, Veszprém, Fejér, Győr-Sopron, Csongrád, Békés, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod, Heves és Szabolcs megyében kezdődtek tiltakozások, ezzel szemben Szőts Béla azt állította, hogy várhatóan csak három megyében - Nógrád, Szolnok és Esztergom-Komárom megyében nem kerül sor demonstrációkra. A szombati akciót lezáró, Budapesten a 0-ás kilométerkőnél tartott sajtótájékoztatón Szőts Béla azt közölte: mind a 19 megyében sor került a forgalomlassító tüntetésre.

Az országosan összehangolt útlezárásokhoz csatlakozók felvonultak például a Balaton déli partján több helyen, Kaposvár és Dombóvár között, Békéscsaba határában, és mintegy kétszáznegyven Fejér megye több főútján is. Felsorakoztak az autók Bicskénél, Székesfehérvárnál, Szegeden, és Hajdú-Bihar megyében három helyszínen. A 3-as számú fő úton Miskolc határában tizenöt személyautóval zárták el az úttest egy részét már délelőtt, árpádsávos és nemzetiszínű zászlókkal felszerelkezve.

Gyurcsány házánál is tüntettek

Közben Budapesten kormányellenes tüntetők Gyurcsány Ferenc budai, Szemlőhegy utcai háza közelében követelték a miniszterelnök távozását. A Rendszerváltó Fórum szervezésében mintegy ezerötszázan vonultak a kormányfő házához, de a rendőrség fémkordonokkal lezárta az utat a demonstráció résztvevői elől. A pesti oldalról, a Vértanúk teréről induló tüntetők így mintegy 50 méterre közelíthették meg a miniszterelnök rózsadombi villáját, ahol hosszasan skandálták többek között azt, hogy "most legyél bátor, gyere ki a házból".

A kordonok előtt, egy autó tetejéről szónokolva Halász József, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány társelnöke azt mondta: "a magyar nép spontán jognyilatkozatot tesz", mivel a kormány erőszakos hatalomgyakorlást folytat. Gonda László, a Kossuth téri tüntetések egyik korábbi főalakja pedig az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató tüntetők előtt arról beszélt, hogy "a miniszterelnöknek most lenne lehetősége, hogy kijöjjön várából és ingyen bekísérhessük a bolondokházába". Fáber Károly, a demonstráció főszervezője elmondta: egy átlagos család közüzemi díjainak megfelelő csekkeket juttattak el Gyurcsány Ferencnek a Miniszterelnöki Hivatalon keresztül, hogy így tiltakozzanak a drasztikus áremelések ellen.

Fáber Károly, aki a Rendszerváltó Fórum vezetője, azt is bejelentette: minden héten egy-egy kormánypárti vezető politikus házához vonulnak, hogy ezzel tiltakozzanak a kormány megszorító intézkedései ellen. A magyar és székely himnusz eléneklése után a kormányellenes tüntetők rendőri kíséret mellett vonultak el.