Újra megjelenhetett a madárinfluenza

2007.01.23. 12:08

Madárinfluenza-gyanús esetekre bukkant az állat-egészségügyi szolgálat Csongrád megyében, egy Szentes környéki lúdtartó telepen. A madárinfluenzás esetek mellett Nógrád megyében, a szlovák határhoz közel három sertéspestissel fertőzött vaddisznót is találtak.

Csongrád megyében, Szentes környékén madárinfluenza-gyanús esetekre bukkant az állat-egészségügyi szolgálat - jelentette be Süth Miklós országos főállatorvos kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A szakember közölte azt is, hogy Nógrád megyében a szlovák határhoz közel 3 sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak.

A főállatorvos mindkét állatjárványügyi esettel kapcsolatban elmondta, hogy az állategészségügyért felelős hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, és az esetekről tájékoztatta az Európai Unió illetékeseit is.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára, Benedek Fülöp már hétfőn közölte, hogy madárinfluenza gyanúja merült fel egy Csongrád megyei lúdtartó telepen. A telepen elvégzett helyszíni ellenőrzést követően a hatósági állatorvos megállapította, hogy a lúdállományban mintegy 30-40 állatnál tapasztalhatók idegrendszeri betegség tünetei.

Öt libatetemet elküldtek Budapestre, és ezzel párhuzamosan kijelölték az előírt védő- és megfigyelési zónát a körzetben. Az állat-egészségügyi hatóság intézkedett az előírt szűrés megszervezéséről. Az agrártárca értesíti az illetékes nemzetközi szervezeteket is.

Magyarországon közel egy éve, tavaly február közepén bukkant fel a madárinfluenza hattyúkban. Akkor kimutatták, hogy az emberre is veszélyes H5N1 vírusról van szó. Tavasszal a betegség megjelent háziszárnyasokban is, ezért több ezer állatot el kellett pusztítani. A hatóságok mindvégig hangsúlyozták, hogy annak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy emberek is megfertőződjenek.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK