A Tárki is jelentős Fidesz-előnyt jelez

2007.01.24. 18:28

A Századvég és a Medián után a Tárki közvélemény-kutatása is azt mutatja, hogy januárban mélypontra süllyedt az MSZP támogatottsága, és nőtt a Fidesz előnye. A politikai apátia egyre nagyobb, egyre kevesebben választanak pártot.

Továbbra is jelentős, 13 százalékos a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben az összes választó, míg 27 százalékos a biztos szavazó pártválasztók között - derül ki a Tárki legfrissebb, januári közvélemény-kutatásából. A decemberi 21 százalékkal szemben az MSZP-re januárban az összes választó 17 százaléka szavazna, míg a Fideszre e hónapban 30 százalékuk voksolna. Ez decemberben 31 százalék volt.

Továbbra is alacsony ugyanakkor a pártot választók aránya, ami különösen a kormánypártok esetében érzékelhető, ezzel párhuzamosan pedig emelkedett a bizonytalanok és a pártot tudatosan nem választók aránya. Ezek együttes hatására a Fidesz előnye tovább nőtt: a biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a Fidesz támogatottsága ötszázalékos emelkedés után 57 százalékra nőtt januárra, míg a szocialista párt ugyanennyit, azaz öt százalékot veszítve 30 százalékon áll.

A kisebb parlamenti pártokat a felmérés szerint a politikai apátia ezeket csak mérsékelten érintette: az MDF-re a szavazatukat biztosra ígérő pártválasztók 5 százaléka voksolna a múlt hónapban tapasztalt hat százalékkal szemben. Az SZDSZ decemberi ötszázalékos támogatottsága pedig januárra három százalékra csökkent. A Tárki szerint a parlamenten kívüli pártok támogatottsága kissé emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK