Főállássá tenné a parlamenti képviselőséget Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő, így kísérelve meg helyreállítani a parlament tekintélyét, amit szerinte alaposan megtépázott a költségtérítések körül kirobban botrány. Javaslata szerint a képviselőknek nem lehetne más állása, sőt, 2010-től polgármesterek, önkormányzati képviselők sem lehetnének.

Európa egyik legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályozását alkotná meg Gusztos Péter szabad demokrata országgyűlési képviselő. A képviselők jogállásáról szóló törvényhez csütörtökön benyújtott módosítása értelmében az összes képviselőre kiterjesztené azt a rendelkezést, amely jelenleg csak a házelnökre és az alelnökökre vonatkozik. E szerint a képviselők más kereső foglalkozást nem folytathatnának, a tudományos, oktatói, művészeti, tevékenységet kivéve nem fogadhatnak el semmilyen díjazást.

Ez a rendelkezés a törvény elfogadása után azonnal hatályba lépne. Gusztos azonban a következő választások után, az új parlament megalakulásának napjától összeférhetetlenné tenné a az országgyűlési képviselői tisztséget az önkormányzati posztokkal. Ez azt jelenti, hogy várhatóan 2010-től a parlamenti képviselők nem lehetnének polgármesterek és önkormányzati képviselők.

Gusztos javaslata kiterjesztené az összeférhetetlenséget a képviselők családtagjaira is, vagyis sem a képviselők, sem a rokonaik nem tölthetnének be posztokat állami vállalatoknál, pénzügyi tevékenységet folytató cégeknél, közalapítványoknál.  Az SZDSZ képviselője azt mondta, javaslatának az a célja, hogy az országgyűlési képviselők hivatásszerűen, főállásban végezzék munkájukat.

A képviselő az [origo] érdeklődésére azt mondta, biztos benne, hogy képviselőtársai közt mély felháborodást fog kelteni a javaslat, és nincsenek illúziói, azzal kapcsolatban, hogy a pártok támogatják-e az előterjesztést. Bízik ugyanakkor a közvélemény nyomásában, amely a költségtérítések miatti felháborodásban ráveheti a pártokat, hogy tegyenek valamit a parlament tekintélyének helyreállításáért. Az Országgyűlés Hivatalának összesítése szerint 2002 és 2006 között a képviselők összesen ötmilliárd forintot vettek fel költségtérítésként (például utazásra, szállásra), anélkül, hogy utólag benyújtottak volna számlát a költéseikről.

Az SZDSZ-es politikus közölte, javaslata egyéni képviselői indítvány, arról nem egyeztetett sem a saját frakciója, sem más képviselőcsoportok tagjaival, mert nem akarta megvárni "a költségtérítések körüli ötpárti maszatolást". Úgy tűnik, saját pártjában sem számíthat általános támogatásra, az SZDSZ elnöki posztjára pályázó Fodor Gábor ugyanis szerdán, az [origo] Vendégszobájában azt mondta, demagógiának tartja a költségtérítés miatti felháborodást. Szerinte a magyar képviselők díjazása az Európai Unión belül a legalacsonyabbak közé tartozik.

Az MSZP a jelek szerint párt máris nemet mondott Gusztos javaslatára. Varju László frakcióvezető-helyettes az MTI-nek azt mondta, a képviselők nagy része ma is főállású politikusként dolgozik. Varjú szerint ezzel nincs ellentmondásban, hogy helyi szinten is munkát vállaljon, egy gazdasági társaságnál dolgozni pedig ettől elkülönült tevékenység. A frakcióvezető-helyettes közölte, a képviselő-csoport február 5-i frakcióülésén tárgyal az indítványról.

A polgármesteri és a képviselői állás 1990-től 1994-ig összeférhetetlen volt, ezt a Horn-kormány idején, épp az SZDSZ javaslatára szüntették meg. A módosítás akkor megjárta az Alkotmánybíróságot is, a testület azonban nem találta úgy, hogy az alaptörvénybe ütközne. A jogállási törvény kétharmados, tehát Gusztos javaslatát csak a kormánypártok és az ellenzék egyetértésével lehet megszavazni.

[origo]/MTI