Pokorni tilalommal védené a szanatóriumot

2007.01.26. 15:58

Bár a svábhegyi gyermekszanatórium valószínűleg nem szűnik meg, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester a biztonság kedvéért változtatási tilalmat rendelne el az ingatlanra, hogy ne is jusson senkinek eszébe az ingatlanspekuláció.

Várhatóan változtatási tilalmat rendel el a XII. kerületi önkormányzat a Svábhegyi Országos Gyermekszanatórium területére - jelentette be Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere az intézmény bezárása ellen tartott pénteki demonstráción.  A tilalmat a polgármester szerint azért kell elrendelni, hogy "ne legyen túl nagy terve, ambíciója egyetlenegy ingatlanbefektetőnek a kórház épületét, telkét, parkjait illetően".

A svábhegyi tüdőszanatóriumot az egészségügyi tárca tavaly év végén nyilvánosságra került tervei szerint megszüntette volna, vagy legalábbis elköltöztette volna. Az ingatlan esetleges eladása elé akar menni a XII. kerületi önkormányzat a változtatási tilalom bevezetésével. A kórház végül a szaktárca javaslata szerint a mostani 180-ból megtarthatna 20 aktív és 100 krónikus ágyat, de ezt a Regionális Egészségügyi Tanács még módosíthatja.

Az önkormányzat február 8-án szavaz a javaslatról, de a képviselő-testületben Pokorni mögött stabil jobboldali többség áll. Ha a változtatási tilalom életbe lép, az ingatlanon nem lehet bontani vagy építkezni addig, amíg az új kerületi szabályozási terv erről nem rendelkezik. Ennek a tervnek a kialakítása a polgármester szerint akár évekig tarthat. A politikus közölte, hogy a fideszes képviselők a RET-ben is el fogják utasítani a javaslatot, amely bezárná ezt a kórházat.

A szanatórium előtti demonstráción mintegy félszázan vettek részt. Az asztmás gyermekek szüleinek szervezete mellett jelen volt a Fidesz több képviselője is. Az intézmény dolgozói, a gyerekek és a szülők február 1-jén délután öt órakor fáklyás élőlánccal tiltakoznak a bezárás ellen.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK