Buzgón vizsgálják Schmidt hívásainak ügyét

2007.01.29. 18:16

Máris intézkedtek az igazságügyi minisztérium és a rendőrség vezetői Schmidt Mária közzétett - igaz, valótlannak bizonyult - telefonos híváslistájának ügyében. Kondorosi Ferenc államtitkár hatékony rendőrségi fellépést ígért, az országos rendőrfőkapitány, Bene László pedig máris utasítást adott a vizsgálatra. Feljelentést viszont még senki nem tett.

Komoly vizsgálatot ígért egy hétfői tévéműsorban Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár Schmidt Mária telefonszámának és híváslistájának közzétételének ügyében. A Kuruc.info című honlap nyilvánosságra hozott egy híváslistát, amelyről azt állította, hogy a Terror Háza igazgatójáé. A szerkesztők később levették az oldalról, mondván, rájöttek, hogy hamis.

Schmidt Mária  az után került a figyelem középpontjába, hogy a Magyar Nemzetben egy ismeretlen szerző - Horváth Zsolt álnéven - azt állítótta, egy új jobboldali párt alapításán töri a fejét, mert elégedetlen Orbán Viktor Fidesz-elnökkel.

Az igazságügyi államtitkár hétfő reggel úgy fogalmazott: a rendőrséget arra fogják ösztönözni, hogy "nagy hatékonysággal derítse fel" az esetet. Az [origo]-val az ORFK szóvivője, Garamvölgyi László hétfő délután azt közölte: az országos főkapitány, Bene László országos főkapitány már utasításba adta a listával kapcsolatos körülmények kivizsgálását. A szóvivő elmondása szerint először utána kell járni a történtek "tisztázatlan jogi hátterének", ugyanis több jogi kérdés is felmerült.

Mint mondta, a szerver külföldi, a magyar rendőrség pedig a büntetőtörvények értelmében csak a Magyarországon elkövetett bűncselekményeknél járhat el. Azt is meg kell vizsgálni, hogy polgári jogi, büntető jogi vagy adatvédelmi eljárásnak van-e helye, ezért még konzultálnak az ügyészséggel is - tette hozzá. Az ügyben indított büntetőeljáráshoz magánindítvány kell, vagyis a sértettnek feljelentést kell tennie, erre hétfő délutánig nem került sor. Schmidt Mária vasárnap azt nyilatkozta, hogy jogi lépéseket fog tenni a történtek miatt.

A radikális honlap egyszer már nyilvánosságra hozott személyes adatokat és telefonszámokat. 2006 őszén az utcai zavargásokban részt vevők ellen folyó büntetőeljárások bíráinak nevét, címét és telefonszámát tették elérhetővé. Emiatt büntetőeljárás indult a szerkesztők ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK