Már sérültjei is vannak a viharnak

2007.01.29. 8:11

Öten sérültek meg könnyebben a viharos szél miatt, amely fákat döntött ki, vezetékeket rongált és több épületben is károkat okozott hétfőn az ország középső és északi részén. Egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen két családi ház vált lakhatatlanná, a tűzoltósághoz országszerte több száz riasztás érkezett.

Öt esetben riasztották a mentőket a fővárosban olyan könnyű sérülésekhez, amelyek, mint Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője fogalmazott, a "vihar számlájára írhatóak". Volt olyan, akit egy faág sebesített meg, idős embereket pedig gyakorlatilag felborított a viharos szél - közölte a szóvivő.

A VIII. kerületi Illés utcában pedig egy háromemeletes ház tűzfalát bontotta meg a viharos szél, s a meglazult épületelemek mintegy 15 négyzetméternyi felületről hullottak le a szomszéd telken lévő autóparkolóra, ahová épp akkor állt be egy motoros. Az egyik lezuhanó tégla fejen találta a bukósisakot viselő férfit, aki így is megsérült, jelenleg vizsgálják a Péterfy Sándor Utcai Kórházban - mondta az [origo]-nak a mentőszolgálat sajtóügyeletese.

Két családi ház lakhatatlanná vált a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászkiséren, mert a szél megrongálta a falakat és a tetőszerkezetet, így hat ember maradt fedél nélkül - mondta Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője. Szentendrén egy háromszintes lakóépület tetejét bontotta meg a szél, az omlásveszélyt tűzoltók hárították el, Sopronban, Győrszentivánon és Seregélyesen is egy-egy templom tetőszerkezete rongálódott meg, ott is tűzoltók dolgoznak a veszély elhárításán.

Országszerte mintegy nyolcszáz esetben riasztották a tűzoltókat a déli órákig a viharos széllökések miatt, eddig csaknem félszáz helyre sikerült eljutniuk a szakembereknek. Főként az ország középső és északi részéből érkeznek bejelentések viharkárokról - tette hozzá Dobson Tibor. A szolgálatban lévő tűzoltók mintegy kétharmada vesz részt a kárelhárításban, országszerte 1500-1700 szakember dolgozik folyamatosan.

Az erős szél számos viharkárt okozott a fővárosban is, eddig több mint százötven alkalommal riasztották a tűzoltókat. A XVII. kerületben, a Péceli úton egy nagyfeszültségű vezetékre, a XIV. kerületben a Kerékgyártó utcában pedig egy óvoda épületére dőlt fa, a VI. kerületben a Podmaniczky utcánál a posta épülete rongálódott meg, a IX. kerületben a Hentes utcában pedig több száz négyzetméter tetőszigetelést bontott meg az erős szél - sorolta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője. A Gubacsi úton nem közlekedik a 30-as villamos, mert útját állják a törmelékek.

A katasztrófavédelem közlése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a viharos szél vasúti felső vezetéket szakított le hétfőre virradóra a 26-os számú főút melletti ipari területen, a vezeték pedig meggyújtotta az avart.

Késnek a vonatok

Több vonalon a vonatok is késnek, mert sebességkorlátozást vezettek be a szél miatt. A Budapest - Hegyeshalom - Rajka vonalon Hegyeshalom és Rajka állomások között, a Budapest - Székesfehérvár - Nagykanizsa vonalon  Szabadbattyán és Kiscséri puszta között ideiglenes sebesség korlátozás van érvényben. A Miskolc - Hidasnémeti vonalon több felsővezeték-szakadás történt:  alighogy helyreállították a Felsőzsolca-Onga-Szikszó közötti vezetékrendszert, újabb szakaszon: Halmaj és Forró-Encs között rongálódott meg az elektromos vezeték. Hétfő délután a poprádi IC is ott vesztegelt, jelentős fennakadás van ezen a vonalon - közölte a MÁV.

Ugyancsak a szél okozhattta, hogy Novajidránynál egy jól működő fénysorompóval biztosított útátjárón áthaladó Hernád InterCity vonat mozdonyába oldalról belerohant egy személygépkocsi. A MÁV tájékoztatása szerint a kocsiban öten utaztak, de személyi sérülés nem történt. A helyszínelés végéig áll a vonatközlekedés. Egy Budapestről Dortmundba tartó EC vonat áramszedője letört, így a vonatok csak az egyik vágányon tudnak járni. A MÁV emiatt jelentős késére figyelmeztet a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon is.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK