Kétmilliárdba került a paksi türelemjáték

2007.01.30. 13:10

Eltávolították a paksi atomerőműből azt a 4000 fűtőrúdat, amelyek a 2003-es üzemzavar során rongálódtak meg. A helyreállítás költsége kétmilliárd forint volt. A Magyar Villamos Művek vezetője szerint a hibás alkatrészt gyártó francia cég kártérítése meghaladta a helyreállítás kölstégeit.

Befejeződött a 2003-as üzemzavar kárelhárítása a paksi atomerőműben - jelentette be hétfőn Kocsis István, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója. A három hónapig tartó munkálatok összesen kétmilliárd forintba kerültek. A helyreállításra kiírt pályázat győztese, az orosz TVEL cég egymilliárd forintért vállalta a sérült alkatrészek kiemelését. Ez azonban nem tartalmazta az ehhez szükséges eszközök költségeit, amely szintén egymilliárd forintba került.

Kocsis hozzátette, a Framatome francia cég - amely a hibás alkatrészeket gyártotta - által fizetett kártérítés, valamint a biztosítási összeg többszörösen meghaladta a helyreállítás költségét. A helyreállítás érdekessége, hogy már a munkák befejezése előtt, december 31-én újraindították az atomerőmű 2-es blokkját.

A paksi erőmű 2-es blokkjában a fűtőelemek tisztítása közben 2003 áprilisában történt súlyos üzemzavar, amelynek során megsérültek a fűtőelemek. A hétfokozatú biztonsági skálán hármas erősségű üzemzavar miatt radioaktív gázok szabadultak ki az erőműből. A kárelhárítás előkészítését azért kísérte meglehetősen nagy érdeklődés, mivel olyan technikára volt szükség, amit a világon még sehol nem alkalmaztak.

A kárelhárítás leginkább a marokkó nevű játékhoz hasonlított: 3780 darab fűtőrudat - 30 szétroncsolódott kazettát, ami egyenként 126 rudat tartalmaz - kellett kiemelni a medencéből. Erre a célra 70 speciális eszközt terveztek, amelyekkel egyetlen pálcát vagy akár egy egész kazettát is ki lehetett emelni. A kiszedett és tokokba zárt fűtőanyag elemeket egy pihentető-medencében tárolják, majd a paksi atomerőműben lévő, a kiégett kazetták tárolójában helyezik el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK