Két év múlva utazhatunk vízummentesen Amerikába

2007.01.31. 6:48

Az amerikai kormány két héten belül a washingtoni kongresszus elé terjeszti a vízumügy megoldását célzó javaslatát. Ebből kedvező esetben már tavasszal törvény válhat az amerikai belbiztonsági minisztérium államtitkára szerint.

Paul Rosenzweig - aki a washingtoni nagyköveti rezidencián találkozott a hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodó Szili Katalinnal - reményét fejezte ki, hogy a törvényjavaslatot legkésőbb a Bush-kormányzat mandátumának lejárta előtt, vagyis 2008 végéig elfogadja a kongresszus. A megbeszélésen a magyar házelnök és az államtitkár egyetértett abban, hogy a két ország legfontosabb megoldandó kérdése a vízumügy.

A nemzetközi ügyekért felelős államtitkár külön biztosította az Országgyűlés elnökét, hogy George Bush elnök a legfontosabb megoldandó problémák közé sorolja a vízumügyet, amelyet az amerikai kormány a "nem távoli jövőben szeretne rendezni". Szili Katalin közölte: a vízumkérdés rendezetlensége az Egyesült Államoknak sem tesz jót, hiszen "a társadalmak közötti hangulatot ronthatja".

Az amerikai szakállamtitkár elmondta, hogy a belbiztonsági minisztérium több pontból álló biztonsági feltételrendszert dolgozott ki a vízummentességre törekvő államok számára. "Magyarország nem jelent biztonsági kockázatot" - közölte a kormányzati tisztviselővel a házelnök, hozzátéve, Magyarország meg tud felelni a feltételeknek, hiszen már a schengeni térséghez való csatlakozás érdekében szigorú biztonsági követelményeket kellett teljesíteni.

Az Országgyűlés elnöke egy magasugró léchez hasonlította az összeállított feltételrendszert; az az ország, amelyik képes azt átugrani, bekerülhet a vízummentességi programba. Véleménye szerint a program keretében az állam mintegy jótáll saját állampolgáraiért.

Paul Rosenzweig megerősítette: a belbiztonsági minisztérium javaslata értelmében a feltételeknek megfelelő országok esetében eltörölnék azt az eddigi korlátot, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya nem haladhatja meg a három százalékot.

Az államtitkár tájékoztatása szerint Michael Chertoff belbiztonsági miniszter várhatóan tavasszal Magyarországra látogat. A tárca azt szorgalmazza - tette hozzá -, hogy az ügyben magyar szakértői csoport utazzon Washingtonba. Szili Katalin biztosította tárgyalópartnerét, ösztönözni fogja erre a kormányt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK