Hajnalban tűz ütött ki egy pszichiátriai intézetben a Borsod megyei Hejőbábán. Egy szoba teljesen kiégett, és a szobában levő hét beteg közül négyen megsérültek. Az épületszárnyból sikerült kimenekíteni mintegy ötven embert. A tüzet az okozhatta, hogy valamelyik beteg az ágyban dohányzott.

A földszintes épület folyosójának fala fekete a füsttől, a kiégett szoba ennek a legvégén található. A tűz és az oltás nyomai még jól látszanak, ezeket takarítják az intézmény dolgozói. Szinte bokáig ér a szobában a víz, erős füst és koromszag érződik a levegőben.

A férfiszárny helyiségében hét súlyosan fogyatékos ember lakott, közülük három könnyebben, egy súlyosan megsérült, őket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházba szállították - mondta Nagy Marianna, a pszichiátriai otthon vezetője. Nagy Marianna megerősítette a katasztrófavédelem feltételezését: eszerint vélhetően ágyban dohányzás okozta a tüzet, amelyet egy másik szoba lakója vett észre és ő jelezte az ápolóknak. Ekkor gyorsan kimenekítették az épületszárnyból a betegeket, ötven főt az intézmény más helyiségeiben helyeztek el.

Az igazgató elmondta: 375 betegük van, és mindenkit beszámítva összesen 151-en dolgoznak az otthonban. Három ügyeletes volt éjszaka, akik a tűz keletkezésének idején az intézmény más részében felügyeltek, az észrevétel után pedig mindenkit nagyon hamar felébresztettek.

December 18-án már történt hasonló eset, akkor a női oldalon valószínűleg ágyban dohányzott a beteg és elaludt. Akkor egy embert szállítottak égési sérülésekkel kórházba, és 136-ot menekítettek ki. "Mivel ezen a szárnyon súlyos fogyatékosok vannak, fokozottan ügyelnek rá, hogy ne legyen náluk cigaretta" - hangsúlyozta Nagy Marianna. A hejőbábai pszichiátriai otthon több épületből áll, a központiban van, a régi szárnyban azonban nincs füstérzékelő.

A tűzoltók a szerdai tűz miatt reggel negyed háromkor kaptak riasztást. Három gépkocsival tizenöt tűzoltó érkezett a helyszínre, s gyorsan eloltották a lángokat.