Kiszorították a maradék tüntetőt a térről

2007.02.02. 10:44

11 óra után a rendőrök felszólították a Kossuth téren összegyűlt tömeget, hogy távozzanak. A többség engedelmeskedett, de néhányan megdobálták a rendőröket. A rendőrség feljelentést tesz a Kossuth téri kordont lebontó Fidesz-képviselők ellen. A köztársasági elnök helytelenítette a Fidesz kordonbontó akcióját, viszont bírálta a rendőrséget is.

Az [origo] helyszínen tartózkodó munkatársa háromnegyed 12 előtt nem sokkal számolt be arról, hogy kiürült a Kossuth tér. A rendőrök felszólították a tömeget, hogy hagyják el a területet az Alkotmány utca irányába. A többség engedelmeskedett is, de néhányan üvegekkel és más hulladékokkal kezdték el dobálni a rendőröket. Ekkor megnyílt a kordon, és futólépésben rendőrök jöttek ki, akik sorfalat álltak, és lassan haladva elkezdték kiszorítani a téren maradt nagyjából 40-50 embert.

Ez után az Alkotmány utcában a pajzsos rendőrök teljes szélességben felállva szorították a Bajcsy-Zsilinszky út felé a maradék tüntetőt. A Bajcsyn végighaladva eljutottak egészen a Nyugati térig. Tudósítónk szerint a 40-50 ember közül négyen-öten kiabálnak a rendőrökkel, és zászlókat lobogtatnak, a többiek hátrébb állva nézik őket. Fél egy körül aztán a rendőrök elindultak vissza a Bajcsy-Zsilinszky úton a Kossuth térre. Néhány fiatal elindult utánuk, de a rendőrök nem igazán foglalkoztak velük.

Visszatértek az őszi tüntetők

Munkatársunk szerint a Kossuth téren délután sok olyan tüntető jelent meg, aki részt vett az őszi tiltakozó demonstrációkon. Az MTI kora esti jelentése szerint 900-1000 rendőr volt a téren, vagyis többen voltak, mint a tüntetők. Tudósítónk a közeli Markó utcában látott egy nagy rendőrségi teherautót is tele lovakkal. A térhez közeli Honvéd utcában az MTI tudósítója kora este két vízágyús teherautót látott járó motorral, közöttük parkol egy rendőrségi nyitott terepjáró, könnygázlövedék kilövésére alkalmas berendezéssel.

Az [origo] tudósítója találkozott olyan rendőrökkel, akiket vidékről, Bács-Kiskun megyéből vezényeltek fel. Munkatársunknak elmondták, 12 és 13 óra között kapták a riasztást. Úgy tudják, hogy más megyéből is érkeztek rendőrök a fővárosba.

Sál az arc körül

Az [origo] tudósítója találomra megkérdezett tucatnyi tüntetőt, akik mind azt mondták, hogy több alkalommal is részt vettek az őszi tüntetéseket. Többen közülük sállal tekerték körbe arcukat, mondván, nem akarják, hogy a rendőrségi fotókon felismerhetők legyenek, és ezért bevigyék őket a hatóságok. Mindegyik megkérdezett azt mondta, arra számítanak, hogy békés lesz a demonstráció. Azt viszont nem tudták megmondani, hogy meddig fognak a téren maradni, illetve hogy visszajönnek-e a következő napokban.

A tudósítónk által megkérdezettek három követelést fogalmaztak meg. Az egyik, hogy tűnjön el a kordon a Kossuth térről. A másik, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon a hatalomból. Emellett többen mondták azt is, hogy általában véve rossz a mostani berendezkedés, szerintük nem történt igazi rendszerváltás.

Gonda László, az őszi Kossuth téri tüntetések egyik vezetője még délután azt mondta, számítani kell arra, hogy a rendőrség megpróbálja kiüríteni a területet. Azt mondta, ők nem fogják elbontani a kordont, de "megteszi azt a Fidesz újra", ők pedig ott lesznek akkor is.

A szabályok szerint az előre be nem jelentett demonstrációkat a rendőrségnek fel kell oszlatnia, de a rendőrség hosszú időn át nem tett semmit. Az [origo]-nak a BRFK szóvivője a nap folyamán többször feltett kérdésére azt ismételgette, hogy vezetők tanácskoznak, és mérlegelik, mit tegyenek.

A tömeg azután kezdett gyülekezni, hogy délelőtt a Fidesz képviselői szétbontották a kerítést, amelyet aztán a rendőrök visszaraktak. A kordon visszaépítése közben volt némi dulakodás a rendőrök és a gyülekező emberek között. A téren leállt a tömegközlekedés is.

Feljelentik a kordonbontókat

Jármy Tibor, a BRFK szóvivője közölte: a rendőrség az ügyészséggel való egyeztetés után úgy döntött, rendzavarás szabálysértése miatt feljelentést tesz azok ellen, akik részt vettek a kordon bontásában. Ez akár 150 ezer forintos pénzbírsággal is sújtható - tette hozzá. Orbán Viktor Fidesz-elnök már korábban kijelentette: "A Kossuth téri kordon elbontásában részt vevő fideszes képviselők vállalják tettük következményeit és nem élnek képviselői mentelmi jogukkal." Az [origo] által megkérdezett Fidesz-képviselők azt mondták, kifizetik a bírságot, ha elmarasztalja őket a bíróság, egyikük azt is megjegyezte, hogy hajlandó börtönbe is vonulni.


Nézze meg a videót teljes képernyőn!

Több vezető fideszes politikus sem vett részt a kordonbontásban: Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Áder János és Schmitt Pál. Szijjártó Péter szóvivő az MTI-vel közölte: mind a négyen igazoltan, engedéllyel voltak távol. Kósa Lajos azt mondta, amikor ismertté vált előtte a frakcióülés időpontja, már nem tudta átszervezni a programjait. Hozzátette, nem tudott arról, hogy párttársai kordonbontásra készülnek. Pokorni sajtómunkatársa azt mondta, a politikus betegsége miatt maradt távol.

Mindenki nyilatkozik

A kordonbontás után sorban nyilatkoztak a politikai pártok és jogvédő szervezetek. Sólyom László köztársasági elnök elítélte a Fideszt, amiért "nem jogállami eszközökkel" próbálták szolgálni a jogállamot. Sólyom megjegyezte ugyanakkor, hogy nem szabad elhallgatni azt sem, hogy a rendőrség alkotmányosan aggályos módon korlátozza, és nem is reagál a kifogásokra. A Fidesz reagálásában üdvözölte az utóbbi megállapítást, az őt ért bírálatra viszont nem válaszolt.

Forrás: MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint viszont senki nem kérdőjelezheti meg a saját véleménye alapján a törvényeket. A kormányfő "több mint károsnak" nevezte a Fidesz kordonbontását.

A Fidesz akciójával a parlamenti pártok közül egyedül a vele szorosan együttműködő KDNP értett egyet. Az MSZP elítélte, az SZDSZ-es Gusztos Péter majomparádénak nevezte a történteket, az MDF pedig furcsának. A politikusok, civil szervezetek reakcióiról, nyilatkozatairól részleteket olvashat ide kattintva. 

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK