A rendőrségnek meg kellett volna akadályoznia a Fidesz kordonbontó akcióját - mondta az [origo] által megkérdezett alkotmányjogász, Szikinger István. A jogász szerint az, hogy ez nem történt meg, arra utal, hogy teljes a káosz a Kossuth téren. Megjegyezte, ha ilyen könnyű lebontani a kordont, akkor semmi értelme nem volt kirakni.

Érthetetlen, hogy miért nem akadályozta meg a rendőrség a Fidesz akcióját - mondta az [origo]-nak Szikinger István alkotmányjogász azzal kapcsolatban, hogy Kossuth téri kordont péntek délelőtt lebontotta a Fidesz-frakció.

Szikinger szerint amennyiben a rendőrség jogszerűen nyilvánította három hónappal ezelőtt műveleti területté a Kossuth teret, akkor meg kellett volna akadályoznia a kordonbontást. A rendőrök a képviselők mentelmi joga ellenére is felléphettek volna. A mentelmi jog ugyanis nem érvényes, ha a képviselőt tetten érik jogsértés közben. Az alkotmányjogász szerint az viszont, hogy a rendőrök nem vettek őrizetbe egyetlen képviselőt sem, arra utal, hogy jogsértés mégsem történt. Vagyis teljes a káosz - fogalmazott Szikinger.

Az alkotmányjogász szerint további kérdést vet fel az, hogy ha ilyen könnyű eltávolítani a kordont, akkor az képtelen megvédeni az Országgyűlést. Így semmi értelme nem volt felállítani. A jogász szerint azt, hogy történt-e bűncselekmény, csak a bíróság állapíthatja meg. Ehhez azonban előbb a legfőbb ügyésznek kezdeményeznie kell a politikusok mentelmi jogának felfüggesztését.

Orbán Viktor az akció után azt mondta: a kordon elbontásában részt vevő fideszes képviselők vállalják tettük következményeit, és nem élnek képviselői mentelmi jogukkal. Speciális helyzetben vannak a Fidesz európai parlamenti képviselői, akik közül többen szintén részt vettek az akcióban. Az európai parlamenti képviselőket ugyanis ugyanolyan mentelmi jog illeti meg, mint hazájuk nemzeti parlamentjeinek tagjait. Így a magyar EP- és országgyűlési képviselők jogállása ebből a szempontból megegyezik.
 
Az Európai Parlament egy magát megnevezni nem kívánó, brüsszeli munkatársa az [origo] kérdésére elmondta, nem létezik illemkódex arra vonatkozóan, hogy egy EP-képviselő mit vagy mit nem tehet, illetve mi az, amivel esetleg az Európai Parlament tekintélyét csorbítja. "Ugyanakkor képviselői mentelmi joguk sem abszolút érvényű" - tette hozzá.
 
A tagállami, így a magyar hatóságok kérelmezhetik a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését. Ebben az esetben először az Európai Parlament jogi bizottság vizsgálódna, és az ő véleményezésük után dönthetne a kérdésről a plenáris ülés. Mint brüsszeli forrásunk elmondta, előfordul, hogy európai képviselők olyan akciókba kezdenek, amelyet ők "polgári engedetlenségnek" neveznek. Példaként az olasz radikális EP-képviselőket említette, akik a könnyű drogokat tiltó szabályok ellen tiltakozva kannabiszt osztogattak az utcákon.