Este is kiszorítottak tüntetőket a térről

2007.02.04. 12:04

Vasárnap este ismét kiürítette a rendőrség a budapesti Kossuth teret. A több mint száz rendőr hatvan demonstrálót szorított ki a helyszínről. Délelőtt néhány tucatnyian gyűltek össze a tér és az Alkotmány utca sarkán. A tüntetők közül volt, aki a vizitdíjra panaszkodott, de elhangzottak kormányellenes felkiáltások is. A Fidesz nem hajlandó belenyugodni a kordon visszaállításába, a párt vezetése néhány napon belül dönt a következő lépésről.

Vasárnap este hét óra előtt ismét kiürítették a budapesti Kossuth teret. A távirati iroda tudósítója szerint mintegy száz rendőr a Batthyány örökmécses irányába szorította ki a téren demonstráló hatvan tüntetőt.

Délután fél négykor ist kiürítette a rendőrség a teret. A több mint száz rendőr valamivel több mint száz demonstrálót szorított ki a helyszínről. A rendőrsorfal a Nádor utca irányába terelte az embereket, akik az akció ellen "ÁVH", "ÁVH", "Hazaárulók" felkiáltásokkal tiltakoztak, néhányan a Himnuszt énekelték. A rendőrök három embert emeltek ki a tömegből. Az akciót követően a rendőrök visszavonultak a kordonok mögé, a demonstrálók pedig visszasétáltak a Kossuth térre.

Délelőtt néhány tucatnyian tüntettek a tér és az Alkotmány utca sarkán. A jelenlévők az MTI érdeklődésére elmondták, akkor mentek át a túloldalról, amikor látták, hogy a rendőrök leállítják, és igazoltatják egy, az Alkotmány utcába beforduló gépkocsi vezetőjét. A járművön egy nemzeti színű és egy árpádsávos zászló volt. A jelenlévők közül volt, aki a rendőröknek sorolta például a vizitdíjra vonatkozó panaszát, és elhangzott "vesszen a kormány!" felkiáltás is.  Rövid idő múlva a tüntetők átmentek a Kossuth téri kordonhoz.

A Fidesz a következő lépést fontolgatja

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint Hiller István, az MSZP elnöke, és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető "bűnrészességet vállalt" a kormány és a rendőrség magatartásával, azzal, hogy elutasították az ellenzéki politikus levelében megfogalmazott követelést, hogy pártjuk lépjen fel a Kossuth téri kordon felszámolásáért.
   
Szájer József vasárnap délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Kossuth téren, Balsai István fideszes országgyűlési képviselővel, a kordonon keresztül, mivel az őrség közlése szerint utasításuk értelmében ezen a napon nem érvényesek az állandó sajtóbelépők.

Az Európai Parlament néppárti képviselője újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az elkövetkező két-három nap során dönt a Fidesz és frakciója elnöksége, hogy mi lesz az értékelésük szerint szűk lehetőségek közül a következő lépésük, miután nem hajlandóak belenyugodni a szerintük minden jogalapot nélkülöző, egy rendőrtábornoki döntés alapján felállított vasfüggönybe. Balsai István szerint naponta több millió forintot költenek erre a kordonra az adófizetők pénzéből.

Szájer József szombaton küldött levelet az MSZP vezető politikusainak, akik válaszukban azt írták: miközben a Fidesz képviselői szándékosan és előre megtervezetten törvénytelenséget követtek el, most másokat vádolnak ezzel.
   
Bárándy Gergely, az MSZP-frakció nevében reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra: a fideszes politikusok most pont arra kérik a kormányt, amihez nagyon hasonló helyzetből ők maguk csináltak botrányt néhány hónappal ezelőtt. Emlékeztetett rá: néhány hónappal ezelőtt Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter hivatalos levélben kérte a bíróságokat, gyorsítsák meg bizonyos ügyekben az eljárást.

Akkor az ellenzéki képviselők "durva beavatkozásnak" minősítették az esetet és a bírói függetlenség megsértését látták benne. Az ellenzéki képviselők most arra szólítják fel a kormányt - és a területért felelős igazságügyi és rendészeti minisztert -, hogy avatkozzon be és kifejezetten utasítsa a jogalkalmazót - jelen esetben a rendőrséget - arra, hogy az bontsa el a kordont - mondta. A szocialista politikus arról is beszélt, hogy el lehet gondolkodni azon, hogy a Parlament körüli kordon fenntartása indokolt-e.

Fodor: helytelen a kordon fenntartása

"A Kossuth-téren történtekkel kapcsolatban ki kell nyilvánítanunk, hogy helytelen a kordon fenntartása, de még helytelenebb nekiesni annak kalapáccsal és csavarhúzóval" - mondta vasárnap Fodor Gábor SZDSZ-ügyvivő Kecskeméten, a Szabad Demokraták Szövetsége helyi szervezete által rendezett vasárnapi sajtóbeszélgetésen. "A napokban ismét megmutatkozott, hogy a Fidesz és az SZDSZ Magyarország-képe nagyon mesze van egymástól. De kommunikációra szükség van a két oldal között" - mondta Fodor, aki szerint párbeszédet kell kezdeményezni az öt párt képviselőinek.

Vissza-visszatértek szombaton a tüntetők

Szombaton folyamatosan tömegoszlatás színtere volt a Kossuth tér: az ott összegyűlt demonstrálókat a rendőrök szétkergették, majd a tüntetők újra és újra visszaszivárogtak. A demonstráció éjjel negyed tizenkettő körül fejeződött be, akkor az utolsó tüntetők is elszállingóztak a Parlament környéki utcákból, a rendőrök pedig visszavonultak a kettős kordon mögé.

A Fidesz pénteki frakcióülésén résztvevő politikusok megbeszélésüket követően délelőtt bontották el az Országház köré felállított kordont. A rendőrség ezt követően visszaépítette a kettős biztonsági rácsot. Az akció után demonstrációk kezdődtek, a rendőrség azóta többször is kiürítette a teret.

KAPCSOLÓDÓ CIKK