A lakosság többsége helyteleníti a Kossuth téri kerítés elbontását a Medián felmérése szerint, amit a Népszava keddi száma közölt.

Az elmúlt hét végén a felmérés szerint szinte mindenki - a felnőtt népesség 94 százaléka - tudott arról, hogy a Fidesz képviselői a Parlament előtt lebontották a rendőrségi kordont - állítja a közvélemény-kutató cég felmérése.

A megkérdezettek 53 százaléka szerint a fideszesek helytelenül jártak el, mert ezzel a törvényes rendnek mondtak ellent. Azt a választ, hogy helyes volt a kordon lebontása, mivel a rendőrség jogellenesen állította azt fel, 36 százalék választotta. 11 százalék nem tudott dönteni.

A Medián közlése szerint nem meglepő, hogy a kormánypárti szavazók elsöprő többsége - 94 százalék - helyteleníti a múlt pénteki akciót, érdekes viszont, hogy az ellenzékiek körében is 16 százaléknyian fogalmaztak meg kritikus véleményt.

Azok körében, akiknek nincs pártkötődésük, jelentős többségben vannak - 57 százalék 22 százalékkal szemben - a rendőri kordon lebontását helytelenítők.

A Kossuth tér tartós körbekerítésének megítélése ugyanakkor egyáltalán nem egyértelmű a Medián szerint: a megkérdezettek 44 százaléka helyesli, 45 százalék pedig ellenzi.

A Szondánál is többségben az elutasítók

A Szonda Ipsos pénteki telefonos felmérése szerint a válaszadók 44 százaléka helyteleníti, 35 százaléka pedig helyesli a kordonbontást.

A közvélemény-kutató cég felméréséből, amely az MTV A szólás szabadsága című műsorának felkérésére készült, az is kiderült, hogy a megkérdezettek 68 százaléka tart attól, hogy ez a polgári engedetlenségi mozgalom újra zavargásokhoz vezet. 24 százalék azonban nemmel válaszolt erre a kérdésre.

A jelenlegi helyzet kialakulásáért 53 százalék az egész politikai elitet, 22 százalék a kormányoldalt, 13 százalék a Fideszt tartja felelősnek - derült ki a Szonda Ipsos 500 főre kiterjedő felméréséből, amit a Népszabadság hétfői száma is ismertetett.