Visszalép a főpolgármester-helyettesi jelöltségtől Gy. Németh Erzsébet - jelentette be az MSZP-s fővárosi képviselő szerda este azt ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az adás után az MTI-nek nyilatkozó szocialista politikus, aki az oktatás, a kultúra és a gyermekvédelem területét felügyelte volna, döntését azzal indokolta: a fővárosi költségvetés összeállításánál nincs olyan politikai vezető, aki a tárgyalások során képviselné ezen területek érdekeit. Gy. Németh Erzsébet elmondta: döntését azért hozta meg, mert nem akarta, hogy ezek a területek hátrányt szenvedjenek.

A szocialista képviselő megjegyezte, a büdzsé összeállítása arról győzte meg, hogy ezek a tevékenységi körök indokolatlanul háttérbe szorulnak, és nagyon nagy elvonás sújtaná a területeket.

A politikus emlékeztetett rá, hogy négy hónapja húzódik a koalíciós feszültség a fővárosban, de szerinte a főpolgármester nem akarja, az MSZP nem tudja megoldani ezt a helyzetet.

Demszky Gábor főpolgármester bölcs döntésnek nevezte a bejelentést. Mint mondta, ez lehetővé teszi végre "a városvezetés felállását", így a kultúráért és oktatásért felelős főpolgármester-helyettes megválasztását is. Várom az MSZP jelölését, most az MSZP-nél van a labda, most nekik kell dönteniük, hogy a képviselőasszony helyett kit jelölnek - tette hozzá.

Arra a kérdésre, van-e összefüggés Gyurcsány Ferenc kormányfő délutáni városházi látogatása és a döntés között, a főpolgármester azt válaszolta, hogy nincs. Demszky Gábor közölte: számít arra, hogy Gy. Németh Erzsébettel "szakpolitikusként is és a közgyűlésben is" jól tudnak majd együttműködni.

Ez a döntés "javítani fog mindenen (...) meg fogja könnyíteni a kommunikációt" - jegyezte még meg, hozzátéve, a bejelentést az utolsó pillanatban meghozott jó és bölcs személyes döntésnek tartja.