Kalóz DVD-ket árultak a Miskolci Egyetemen azok a fiatalok, akiket a napokban fogott el a rendőrség. A filmeket fájlcserélő rendszerekről szerezték és pénzért árulták. Megrendelésre is dolgoztak, és fénymásoló üzletnek álcázták a vállalkozást.

Az eljárás még tavaly decemberben indult egy emődi fiatalember ellen, aki filmekkel üzletelt. Ennek eredményeként bukkantak rá egy házkutatáson a miskolci rendőrök a sokszorosító hálózatra, illetve annak négy irányítójára - közölte Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) igazgatója. A leleplezést a megyei rendőrség is megerősítette.

A fiatal férfi és három társa a Miskolci Egyetem területén öt, úgynevezett "fénymásoló üzletet" üzemeltetett, ahol valójában kalóz DVD-ket értékesítettek. "Papírtokban 400, műanyag tokban, színes borítóval 700 forintért árulták az illegálisan másolt és sokszorosított DVD-ket. A fiatalok e-mailen kapták a megrendelést, és postai utánvéttel is szállítottak" - mondta az igazgató.

A nyomozók a napokban razziáztak a fénymásoló üzletekben, és házkutatást is tartottak a négy fiatalember lakásán, amelynek során megtalálták a forrásokat is. A gyanúsítottak egy úgynevezett DVD-labort - másolóüzemet - működtettek, ahonnan a rendőrök csaknem háromezer optikai lemezt, egy számítógépet, egy laptopot, egy 600 gigabyte kapacitású merevlemezt, színes, fénymásolt borítókat és hat darab DVD-írót foglaltak le.