Mega Vegával cáfolta a luxust Szili Katalin

2007.02.08. 17:56

Kevesebb mint háromszáz forintért menüt kapnak a képviselők a Képviselői Irodaházban. A házelnök, Szili Katalin Mega Vega pennét és levest ebédelt összesen 367 forintért, hogy bemutassa, bár az árak alacsonyak, nincs szó luxusétteremről. Az étkezde valóban egy iskolai menzára hasonlít leginkább. Az [origo] szakácsát megdöbbentette a tarhonya marhapörkölttel - ezt Szili Katalin előtt sem rejtette véka alá, aki végül megígérte: a javaslatokat továbbítja a konyhának.

Brokkolikrémleves, vagdalt, burgonya - ez a menü 299 forintért. Ennyiért ebédelhetnek a képviselők a Képviselői Irodaházban, vagy ahogy sokan hívják: a Fehér Házban. Egy-egy főétel alig több mint 300 forint, levest már 63 forintért is lehet kapni. A legdrágább étel - köményes sertéssült - 490 forintba kerül. Csak összehasonlításul: a cég, amely a Fehér Ház éttermét üzemelteti, egy másik éttermében 600-760 forint közötti árért ad főételt, levest pedig 130-240 forintért.

Iskolai menzákon egy ebéd körülbelül 250-350 forintba kerül. (Ez az az ár, amit egy iskolai étkeztetéssel foglalkozó cég közlése szerint az önkormányzatoknak számláznak. Vagyis ennek egy részét a szülők fizetik, egy részét pedig az önkormányzatok állják.) E szerint a képviselők hasonló árért kapnak ebédet, mint az iskolások.

"Azt, hogy ki üzemeltetheti az éttermet, közbeszerzés alapján jelöltük ki. Hogy mennyiért ad ételt, az teljes mértékben a cég üzleti kockázata" - mondta az [origo]-nak Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági főigazgatója. "Itt nemcsak képviselők esznek, hanem a hivatalban dolgozó nyolcszáz ember is" - tette hozzá. Az étteremben naponta 350-450 adag étel fogy el.

"Nagyon retró"

Nemcsak az ár hasonlít egy iskolai menzáéhoz, hanem a színvonal is - állapította meg az [origo] munkatársát kísérő szakács, Kaldeneker György. A hangulat és a kínálat is ehhez hasonlítható. Az [origo] gyümölcslevessel és tarhonyás marhapörkölttel próbálkozott (409 forintért).

Szili Katalin házelnök azért hívta meg az újságírókat az étterem bemutatására, hogy bizonyítsa, a képviselők étterme sem különb a többinél. Szili egyébként a bemutató keretében Mega Vega pennét és brokkolikrémlevest ebédelt (367 forintért). "Nem eszem sokat, és nem mindig itt, de szeretem" - mondta el véleményét.

Fotó: Hajdú D. András
Nem rejtette véka alá a véleményét

Az ételek értékeléséhez az [origo] külsős munkatársaként is dolgozó Kaldeneker György véleményét kértük, aki "nagyon retrónak" nevezte az éttermet. "Ez döbbenet" - jegyezte meg. "A huszonegyedik században egy parlamenti képviselőket ellátó közétkeztetőben nem lehet kapni zöldségköretet, nem látok friss zöldséget, salátát, nincsenek színes ételek, a pult egy szürkeség" - sorolta. A marhapörkölt ízét ugyan jónak találta Kaldeneker György, a gyümölcsleves viszont szerinte porból készült, és a csészényi lében mindössze egy darab meggy volt.

Szili Katalin is kikérdezte az étteremről Kaldeneker Györgyöt, aki arról beszélt, mennyire hiányolja a friss zöldségeket, a frissen facsart narancslét és a korszerű ételeket. "Ez egy üzemi konyha, alapvetően a gyorsétkezésre rendezkedett be, és a menüt valószínűleg a kereslet-kínálat határozza meg" - védekezett a házelnök, és megígérte, hogy továbbítani fogja a javaslatokat a konyhához.

Wirth Zsuzsanna

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK