Milliókat követel egy ártatlanul lecsukott nő

2007.02.09. 15:18

Két évet ült ártatlanul egy fiatal anya, aki ezért most 14 millióra perli az államot. Az ügyében nyáron várható ítélethirdetés.

Már két éve volt előzetes letartóztatásban egy fiatal budapesti nő kábítószer terjesztése miatt, amikor a bíróság 2002-ben jogerősen felmentette a vádak alól. Ezért most 14 millió forint kártérítést követel az államtól - közölte pénteken Nagy Henrik, a nő ügyvédje, megerősítve a Színes Bulvár Lap információját.

2000-ben jelentős mennyiségű kábítószer terjesztése miatt indult nyomozás a fiatal nő ellen, akinek ekkor egyéves volt a kislánya. Önként jelentkezett a rendőrségen, ennek ellenére előzetes letartóztatásba helyezték arra hivatkozva, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Csak 26 hónap múlva került szabadlábra, amikor a Fővárosi Bíróság meghozta a felmentő ítéletet.

Ezután indult meg a polgári per az állam ellen, melyben 4 millió forintos vagyoni, és a lelki szenvedésért 10 millió forint nem vagyoni kártérítést követel a fiatal nő. A lassan öt éve tartó perben várhatóan nyáron hirdeti ki elsőfokú határozatát a Fővárosi Bíróság.

Nagy Henrik arról is beszélt, hogy változóban van a bírói gyakorlat, korábban sokkal alacsonyabb - egy ártatlanul fogvatartásban töltött hónapért hozzávetőleg százezer forintos - kártérítést ítéltek meg az ehhez hasonló ügyekben. Ez az összeg az utóbbi időben a többszörösére növekedett.

A napokban jutott hozzá 45 millió forintos kártérítéséhez Burka Ferenc és fia, akik ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt folyt eljárás. Öt év nyolc hónapot töltöttek börtönben ártatlanul, a bíróság őket is felmentette a vádak alól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK