Az októberi lincselés óta a helyiek szerint Olaszliszkán helyreállt a nyugalom, bár a kívülről érkezőkkel adódnak konfliktusok. A falu érdekvédő egyesülete visszautasítja a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) vádjait, melyek rettegésről és rasszizmusról szólnak. Annak sem örülnek, hogy az RPA Olaszliszka nevével jelölt egy etnikai konfliktusokról szóló konferenciát.

"Kitti az én osztályomba jár, nagyon jó tanuló. Nem beszélünk arról, ami történt, de nagy trauma ez neki. Mindkét szülője börtönben van" - mondta az [origo]-nak az Olaszliszkáért Egyesület elnöke, Kvaszinger Lászlóné, aki a helyi általános iskolában tanít. Kitti az a kislány, akit tavaly októberben autójával sodort el egy tiszavasvári tanár. A baleset után a tanárt meglincselték a kislány utcára sereglő rokonai.

A falu polgármestere és az egyesület képviselői pénteken kimondottan azért mentek el egy etnikai problémákkal foglalkozó konferenciára, mert zavarta őket, hogy a Roma Polgárjogi Alapítvány által szervezett rendezvényt az októberi eset miatt "Olaszliszka-konferenciának" neveztek el.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke január végén járt Olaszliszkán, és beszámolójában többek között azt írja: a faluban "szörnyűséges méreteket ölt a gyűlölet, a rettegés" (lásd keretes írásunkat).

Fekete Gyula, a falu polgármestere és az Olaszliszkáért Egyesület visszautasítják a vádakat. Szerintük a faluban nincs cigánygyűlölet vagy elkülönítés. Szerintük ha voltak is atrocitások, azokért nem a falubeliek a felelősek. Kvaszinger Lászlóné szerint ilyen volt a Jobbik által a faluba szervezett felvonulás, amely rémületbe ejtette a romákat.

A faluból a tragédiára következő napon elmenekültek a szkinhedektől félő cigányok, és csak később mertek visszatérni. Elszaporodtak az őket érő fenyegetések, szélsőjobboldali szervezetek vonultak fel a "cigányutcán", ahol a lincselés történt. Később többször bedobták romák ablakait, egy ház pedig - tisztázatlan körülmények között - kigyulladt. Kvaszinger Lászlóné elmondása szerint a faluban azóta helyreállt a nyugalom.

Wirth Zsuzsanna