Csaknem ezer bőrfejű gyűlt össze a "becsület napján" a Hősök terén. A demonstrációt nagy erőkkel biztosította a rendőrség, a teret kordonnal zárták körbe. A rendezvény miatt Hiller István MSZP-elnök külön sajtótájékoztatót tartott, ezzel feldühítette a Fideszt.

A külföldi és magyarországi fiatalok Árpád-sávos zászlók alatt, katonai alakzatban emlékeztek a 62 évvel ezelőtti kitörési kísérletre. A bőrfejűek a nyilas uralom utolsó óráiban, 1945 februárjában a Várban rekedt Szálasi-katonáknak a Várból való kitörését idézték fel. A megmozdulásra meghívták külföldi elvbarátaikat is, és néhány korábbi Kossuth téri tüntető is feltűnt a katonai alakzatban. 

"Hatvankét éve tart a nemzeti elnyomás, de mi büszkék vagyunk fajiságunkra" - mondták be német, angol és magyar nyelven ennek szellemében a szónokok. Az egyik szónok, Illés Zsolt azt mondta: "Európa a globalizáció miatt ostrom alatt van. Ezért egy választásunk lehet, a kitörés, és folytatni fogjuk harcunkat, a győzelem vagy a halál szellemiségében". Egy másikuk szerint pedig "megbukott a bolsevizmus, meg fog bukni a liberalizmus is", és győzni fog az ő világnézetük, ami "Isten, a nemzet és a szociális gondolkodás" szellemiségét képviseli.

A fekete dzsekis, kopaszra nyírt fiatalok a tér közepén megkoszorúztak egy fából készült keresztet, amelyre azt írták: "Vér és becsület", ami számukra az elesett német és magyar katonák nyughelyét szimbolizálja. A demonstráció egyik szervezője közölte, hogy a koszorúkat Szálasi Ferenc feltételezett sírjához viszik, este pedig Nógrád megyében "ünnepi koncertet" tartanak.

A rendezvényt nagyon sok rendőr biztosította, a Hősök tere köré kordont húztak. Miután véget ért a demonstráció Jármy Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte, hogy nem volt szükség rendőri intézkedésre.

A tüntetést egy magánszemély jelentette be. Korábban a "becsület napján" hol a Várban, hol a Hősök terén egy hungarista szervezet tartott demonstrációt. Ez volt a Vér és Becsület, melyet 2005-ben oszlatott fel a Fővárosi Ítélőtábla. A szervezet nyilvános rendezvényein egyenruhába öltözött, Árpád-sávos zászlókkal felvonuló szimpatizánsok demonstráltak. A jogerős feloszlató ítélőtáblai határozat szóbeli indoklásakor elhangzott, hogy az egyesület képviselői számos rendezvényen hungaristának, nemzetiszocialista irányultságúnak nevezték magukat és szervezetüket.

Hiller feldühítette a Fideszt

Hiller István, az MSZP elnöke arra kérte a parlamenti pártokat: határolódjanak el a Hősök terén tartott rendezvénytől. Hiller szerint "szégyen az, hogy Magyarországon találkoznak a szélsőséges világnézetű emberek. Ez ellen közös fellépéssel lehet szembeszállni" - fogalmazott.

A Fidesz dühös hangú közleményben reagált: "Felháborító arcátlanság az, amit Hiller István mai sajtótájékoztatóján művelt. A szocialista kormány által irányított rendőrség tette lehetővé a Vér és Becsület mai rendezvényét. Az Orbán-kormány hivatali ideje alatt egyetlen ilyen felvonulásra sem kerülhetett sor" - üzente Szijjártó Péter szóvivő a szocialista pártelnöknek.

MTI/[origo]