A tisztább Belvárosért pedáloztak

2007.02.11. 16:17

Többszáz kerékpáros és gyalogos tüntetett vasárnap a budapesti városháza előtt a főváros tisztább levegőjéért. Civil szervezetek szerint a Belvárosban veszélyes mértékű a finom por koncentrációja, és a fővárosi vezetés többet is tehetne a tisztább levegőért.

Kisebb torlódást okozott a vasárnapi gyér forgalomban az a pontosan 620 kerékpáros, aki a Greenpeace, a Critical Mass, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Kerékpárosklub, a Zöld Fiatalok és a Városi Biciklizés Barátai Egyesület által meghirdedett akcióhoz csatlakozva, a tisztább budapesti levegőért tekert a Hősök terétől a városházáig.

"Rakjátok meg!" - indította a kerékpárosok menetét megafonon egy biciklisfutár a városligeti műlyégpálya előtt. Végigtekertek a Dózsa György úton, majd a Váci út felől közelítették meg a Belvárost a Nyugati téri felüljárón és a Bajcsy-Zsilinszky úton át. "Hivatalosan bejelentem, hogy 620-an vagyunk!" - közölte megafonon a futár a városházánál lévő parknál, miután végigszámolta a menetet. "Az pontosan 1240 kereket jelent a fej felett!" - buzdította bringaemelésre az egybegyűlteket.

Túllépett határértékek

A demonstráció célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a Belváros rossz levegőjére, főképpen a finom pornak az egészségügyi határértékeket gyakran meghaladó koncentrációjára. A civil szervezetek azt szeretnék elérni, hogy ne lehessen rendszeresen, minden következmény nélkül átlépni az EU-s egészségügyi határértékeket. A szervezők nyílt levélben fordultak Hagyó Miklós, közelmúltban kinevezett főpolgármester-helyetteshez, aki a környezetvédelmi ügyekért is felelős.

Ebben a főváros levegőszennyezettséget csökkentő intézkedéseinek megvalósítását követelték, valamint azt, hogy szállítsák lejjebb a füstködriadó-rendeletben meghatározott tájékoztatási küszöböt úgy, hogy a túl magas határértékekről kötelező legyen a rádión keresztül tájékoztatni az embereket. Ezen kívül azt követelték még, hogy a hatóságok külön értékeljék a kéndioxid és a szálló por értékeit, és az utóbbi túllépése is vonjon magával füstködriadót, egyúttal meghívták a rendezvényre a főpolgármester-helyettest.  A Greenpeace szerint a fővárosnak mihamarabb konkrét intézkedési tervet kellene készítenie a tisztább levegőért.

Két kerék, három kerék

A hat civil szervezet által rendezett kerékpáros-gyalogos demonstráción többségében voltak a két kerékkel érkezők. Volt azonban, aki eggyel több kerékkel érkezett. Hagyó Miklós ugyanis elfogadta a civil szervezetek meghívását, és egy kék színű, reklámtáblával felszerelt triciklivel jelent meg a rendezvényen.

A megafonos futár igyekezett mindeki figyelmét felhívni a "bicikliző politikusra", és arra biztatta a főpolgármester-helyettest, hogy hétközben is tekerjen, és ne csak háromkerekűt. Fotó: Marton Bálint

Mint Hagyó Miklós az [origo]-nak elmondta, a tüntetésnek "csak a szellemiségéhez" csatlakozott. Beszédet is mondott, ebben közölte, hogy nem ez az első alkalom, hogy a háromkerekűre ül. "Adottságaimból adódóan talán szükségem is van a triciklire" - mondta a téren a főpolgármester-helyettes, aki azzal is megerősítette a tisztább levegő iránti elkötelezettségét, hogy a '90-es évek eleje óta "asztmatikus megbetegségben" szenved. Mint közölte, ezért is költözött a XII. kerületbe a VIII.-ból, ahol azelőtt lakott.

Szavait, hogy a fővárosban 15 kilométer bicikliutat építenek az idén, a számot kevesellő egybegyűlt kerékpárosok élénk fújjolással fogadták. Hagyó közölte, készül a környezetvédelmi terv, bár nem a Fővárosi Önkormányzatnál, ugyanis az a hatóság feladata. Az önkormányzat a saját környezetvédelmi programjába építi majd be a tervet - mondta. Mint közölte, a program felülvizsgálata már zajlik, és ennek során havonta egyeztetnek a Levegő Munkacsoporttal a felmerülő problémákról.

A sárga ruhás Greenpeace-aktivisták képeslapokat osztogattak és arra biztatták a megjelenteket, hogy dobják be a zöldek által kikészített postaládába. Ezt követően a résztvevők körbesétálták, és körbebiciklizték a Főpolgármesteri Hivatal háztömbjét. A Hagyó Miklósnak címzett lapból egyet Daryl Hannah színésznő is aláírt még szombaton.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK