Horthy Miklós halálának 50. évfordulójára emlékezett a Jobbik Magyarországért Mozgalom vasárnap délután Budapesten a Március 15. téren. A közel másfél ezernyi emlékező egy fehér pej, dobszó és lovas huszárok felvezetésével a Szent István Bazilikától indult, hogy tisztelegjen Magyarország volt kormányzójának emléke előtt.

A zsúfolásig megtelt Bazilikában délben emlékmisét celebráltak az 1957. február 9-én, a portugáliai Estorilban meghalt, majd a Magyar Tengerészek Egyesülete kezdeményezésére 1993. szeptember 4-én Kenderesen újratemetett Horthy Miklós emlékére. A másfél órás ökumenikus szentmisét követően másfél ezernyi árpádsávos, nemzeti színű és jobbikos zászlót lengető ember rendőri kíséret mellett vonult át a Váci utcán keresztül a Március 15. térre, ahol a szónokok a Petőfi szobor előtti emelvényen idézték fel vitéz nagybányai Horthy Miklós politikai szerepét.

Pörzse Sándor újságíró úgy fogalmazott: a Horthy Miklóssal kapcsolatos igazságtalanságok még helyrehozhatók, ezért az utókornak méltón kell megemlékeznie a volt kormányzóról, az iskolákban pedig oktatni kell munkásságát, szerepét. Vona Gábor, a Jobbik elnöke kijelentette: "ami Magyarországon történik, az a kormány tudatos, szervezett, lassú magyarírtása, és ez nem más, mint a magyar holokauszt." A rendezvény főszervezője hozzátette: felelős politikai vezetésre, és "tetemre hívásra" van szüksége az országnak, hogy 60 év után levesse "a vörös rongyokat".

Vona közölte azt is, hogy kezdeményezik a parlament mellett lévő Károlyi Mihály a "vörös báró" szobrának eltávolítását, helyére pedig Horthy Miklósét állíttatják fel. "A magyar nemzet tradícióit a hatalom lábtörlőnek használja" - fogalmazott Vona Gábor, hozzátéve,  a vasárnapi megemlékezést Horthy Miklós rehabilitása kezdő napjaként tekintik.

A rendezvény ideje alatt rendbontás nem történt, a résztvevők a kormány távozását követelve, valamint "Vesszen Trianon" szavakat skandálva vonult el az V. kerületi térről.