Megismerheti az Energia Klub környezetvédő civil szervezet a paksi atomerőműben elvégzett kármentesítés dokumentációjának egy részét - derül ki a Fővárosi Bíróság keddi nem jogerős ítéletéből. A zöldek azért perelték be az Országos Atomenergia Hivatalt, mert az megtagadta, hogy a civilek beletekinthessenek az üzemzavar elhárításának folyamatába.

Csak részben, de megismerheti a Paksi Atomerőműben januárban befejeződött kármentesítés dokumentációját az Energia Klub - így döntött nem jogerősen a Fővárosi Bíróság a környezetvédő civil szervezet és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) között két éve zajló perben.

A bíróság kedden kihirdetett ítéletében arra kötelezte az Atomenergia Hivatalt, hogy adja ki az Energia Klubnak azoknak az engedélyezési dokumentumoknak a nagy részét, amelyek az erőműben még 2003-ban történt üzemzavar kármentesítésére vonatkoznak.

A zöld szervezet azért fordult bírósághoz, mert az OAH megtagadta, hogy civilek betekinthessenek az azóta már lezajlott kármentesítés engedélyezési dokumentációiba. Az ügyben az Fővárosi Bíróság egyszer már hozott döntést, ám a Fővárosi Ítélőtábla új eljárás indítását rendelte el.

A keddi új első fokú döntéssel még nem feltétlen kerül pont az ügy végére, mert mindkét fél fontolgatja a fellebbezést. Schiffer András, az Energia Klub jogi képviselője elmondta: alapvetően üdvözlik a bíróság döntését. Hozzátette: még meg kell nézni, hogy a továbbra is titkosított részletek mennyire korlátozzák a kármentesítés folyamatának megismerhetőségét.

Az Energia Klub, illetve több más civil szervezet perben áll az OAH-val az üzemzavar miatt leállított blokk újraindítása miatt is. Ennek dokumentációját sem mutatja meg ugyanis a zöldeknek a hatóság.