Szemtanúi is voltak a rendőrpalota elleni lövéseknek

2007.02.13. 6:11

Katonai fegyverrel lőttek rá hajnali fél egykor a Rendőrségi Igazgatási Központ fővárosi, Teve utcai épületére - közölte a rendőrség. Senki nem sérült meg, a támadás oka nem ismert. Bene László országos főkapitány szerint 15 lövést számoltak össze az épületben, egy kivételével az összes hüvelyt megtalálták az utcán. A kormányfő radikalizálódó események láncolatáról beszélt, miközben végigjárta a meglőtt rendőrpalotát. Az ORFK szóvivője közölte: vannak szemtanúi az esetnek.

Fél egykor dördültek el a lövések, amelyeket a Déryné köz sarkáról adtak le - itt tizennégy 7,62-es kaliberű töltényhüvelyt találtak a rendőrök. Ezt a típust csak katonai fegyverekben használják - mondta el Bene László országos rendőrfőkapitány. Mostantól a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz az ügyben más, közelebbről meg nem nevezett szervezetekkel együttműködve.

A rendőrök eddig összesen 15 találatot számoltak össze a Teve utcai székház kilencedik és tizenharmadik emelete között. Bene szerint nem voltak célzottak a lövések, a találatot kapott irodákban nem dolgoztak olyan alkalmazottak, akik a támadás célpontjai lehettek volna. A főkapitány közölte, a rendőrség ötmillió forint jutalmat ajánl fel a nyomravezetőnek.

A rendőrségnek még nincs gyanúsítottja, de keresnek egy fekete Volkswagen Golf vagy Polo típusú autót, amelynek utasait - ahogy fogalmaztak - "szívesen meghallgatnák". A Népszabadság Online hivatalosan meg nem erősített információja szerint a lövések leadása előtt egy fekete (elöl rendszám nélküli) Volkswagen Golf hajtott végig a Teve utcán a Róbert Károly körút irányába.

A rendőrfőkapitány a a Klub Rádió Kontra című műsorában azt nyilatkozta, hogy a korlátozott látási viszonyok, és a távoltság miatt nem használhatóak a biztonsági kamerák felvételei a bűnügy felderítésében. Az előzetes becslések szerint az épületben 10-15 millió forint kár keletkezett. A betört üvegtáblák darabja ugyanis 200-400 ezer forintba kerül, melyeket daruval kell beemelni. Emellett az egyik lövés eltalált egy 10 Bar nyomású fűtéscsövet: az abból kiáramló gőz és meleg víz is károkat okozott.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik, magát megnevezni nem kívánó vezető munkatársa kedden az MTI-nek azt mondta, az NBH-nak voltak információi arra vonatkozóan, hogy bizonyos csoportok épületek, intézmények elleni támadásra készülnek, de hogy konkrétan a rendőrség székháza ellen, és éppen kedd hajnalban, arról nem tudtak.

A név nélkül nyilatkozó munkatárs véleménye szerint a rendőrpalota elleni támadás összefüggésben áll az őszi zavargásokkal, egy "eszkalálódó történet része". A hivatal munkatársai a rendőrséggel együtt nagy erőkkel nyomoznak a támadók kézre kerítése érdekében - jegyezte meg.

Gyurcsány: Példa nélküli eset

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az igazságügyi miniszter és a rendőri vezetők jelenlétében járta végig kedden délelőtt a rendőrpalotát. Gyurcsány szerint eddig példa nélkül álló eset történt. A miniszterelnök - minden bizonnyal a zavargásokra utalva - azt mondta, hogy az egyre radikalizálódó eseményeknek felépül egy láncolata. Múlt héten a kancelláriaminiszter a Parlament körüli kordon fenntartását indokolta azzal, hogy állítása szerint szélsőséges csoportok készülődnek támadásokra.

Forrás: t-online.hu
Igazodjon el térképünkkel!

Az újságírókat is felvitték a tizedik emeletre, ahol láthatták, hogy az ORFK gazdasági és igazgatási főigazgatóság titkárságának 1001-es számú irodájába öt lövedék is becsapódott az ablakokon keresztül. Ezek az irodák a Róbert Károly körútra, illetve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság épületére néznek.

Tudósítónk szerint az épülettől nem messze, a József Attila Színház mögött, a Déryné köz és az Angyalföldi út sarkán hevernek a töltényhüvelyek. Ez arra utalhat, hogy onnan adták le a lövéseket. Az MTI pedig azt írja, hogy így feltehetően nem egy elhaladó gépkocsiból - mint ahogy azt korábban feltételezték -, hanem álló helyzetből adták le a lövéseket.

Vannak szemtanúk

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek ezzel kapcsolatban egyelőre annyit mondott, hogy a támadásnak szemtanúi is voltak, így a lövések leadását a parkoló őre, illetve a Teve utcai székház előtt álló rendőrök is látták. A szóvivő hozzátette: a rendőrök már elemzik a térfigyelő kamerák által készített képeket.

Egy közelben lakó olvasónk azt írta, hogy a támadás időpontjában "egy sorozatban végigdübörgő csörömpölést" hallott, ami arra hasonlított, mintha gúlába állított pezsgőspoharak törtek volna össze. Olvasónk szerint azonban a környékén egyáltalán nem ritkák a lövéshangok, valamint a közeli Honvéd-kórházban is folyamatosan építkeznek, így az építési területnek tulajdonította a robajt. (Ha van olyan olvasónk, aki a közelben lakik, és látott, hallott valamit az éjszaka folyamán az esettel kapcsolatban, várjuk beszámolóját.)

Fotó: Szabó Pál

Lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) - közölte az [origo]-val Horváczy Emese szóvivő. Ez a bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Arra a kérdésre a szóvivő nem tudott felelni, hogy van-e bármiféle gyanújuk az elkövető, elkövetők személyére és indokára vonatkozóan.

"Feszesebb szolgálatellátás"

Az [origo] munkatársa reggel arról számolt be, hogy a rendőrségi épület minden bejáratánál géppisztolyos rendőrök állnak. A főbejárathoz fémdetektoros kaput helyeznek el, az épület Róbert Károly körút felőli oldalát pedig műanyag szalaggal vették körbe. A köztársasági őrezred mérlegeli, hogy megerősítse-e az állami vezetők védelmét. A rendőrség által őrzött épületek védelmét egyelőre nem erősítették meg, csak "feszesebb szolgálatellátásra" hívták fel a rendőrök figyelmét.

Semmiféle nyomát nem látta azonban a fokozottabb védelemnek a Parlament, valamint a Képviselői Irodaház körül az [origo] tudósítója kilenc és fél tíz között. Az Országgyűlés épületénél harmincméterenként 2-2 rendőr posztol a kordon mögött. Mivel esőköpenyt viselnek, az nem látszik, hogy golyóálló mellény vagy gépfegyver van-e náluk. Egyikük elmondta, hogy tegnaphoz képest semmi rendkívülit nem tapasztalt, senki nem szólt nekik, hogy bármi különleges történt volna. A Képviselői Irodaháznál még ekkora védelem sincs, mindössze ketten vigyázzák az épület előtti parkolót.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK