Árvízi készültség Észak-Magyarországon

2007.02.14. 13:19

Első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza, a Bodrog és a Takta több szakaszán az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szerdán - tájékoztatta a társaság szóvivője az MTI-t.

A csapadékos időjárás és az olvadás hatására áradnak a folyók Észak-Magyarországon, emiatt a Tiszán Zemplénagárd és Sarud között 217 kilométer hosszúságban első fokú az árvízvédelmi készültség szerdától - közölte Csont Csaba szóvivő. Tájékoztatása szerint a Bodrogon 68, míg a Taktán 14 kilométer hosszúságban rendeltek el ugyancsak első fokú készültséget.

A vízügyi szakemberek számításai szerint a Tisza újabb árhulláma 640 centiméteres vízállással Vásárosnamény térségében tetőzés előtt áll, Tokajnál szombatra, Tiszapalkonyánál vasárnapra, míg Tiszakeszinél hétfőre várják a tetőzést. A Bodrog Felsőbereckinél várhatóan pénteken, míg Sárospataknál szombaton tetőzik.

Csont Csaba azt is elmondta, hogy az elmúlt huszonnégy órában a folyók hazai és szlovákiai vízgyűjtő területein 5-15 milliméternyi eső esett, míg Kárpátalján és Erdély északi részén ettől némileg kevesebbet, 3-8 milliméternyi mértek. Az enyhe időben a magasabban fekvő területeken a hó továbbra olvad.