Négy és fél hónappal az önkormányzati választások után csütörtökön az MSZP és az SZDSZ aláírta a fővárosi koalíciós megállapodást. Ennek értelmében Demszky Gábor főpolgármester helyetteseinek jelölte az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imrét és az MSZP-s Horváth Csabát, akiknek a megválasztásához az MDF három képviselőjének a szavazata is kellett.

Csak két dolog változott a koalíciós szerződésben: a dátum és egy név - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön, amikor a fővárosi MSZP és SZDSZ képviselői aláírták a megállapodást. Az egyezség - szóban - Demszky szerint már novemberben megköttetett, és a pártok tartották is magukat hozzá. Vita csak a szocialisták által főpolgármester-helyettesnek javasolt Gy. Németh Erzsébet személye miatt volt, őt ugyanis Demszky nem volt hajlandó helyettesének jelölni.

Miután Gy. Németh a múlt hét szerdán visszalépett a jelöltségtől, elhárult az akadálya a megegyezésnek. A csütörtökön aláírt megállapodás szerint Demszky Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-frakcióvezetőt és Horváth Csaba korábbi II. kerületi szocialista polgármestert jelölte. A helyettesek megválasztásához azonban minősített többség kellett, vagyis 34 igen szavazat, amit a koalíció nem tudott biztosítani, mert egy képviselő hiányzott.

A Fidesz és a KDNP frakciója a közgyűlés elején bejelentette, mivel előre velük nem egyeztettek, illetve a keddre összehívott házbizottságra a főpolgármester nem ment el, nem veszik fel a szavazólapokat. Ezzel a módszerrel elérték azt is, hogy a titkos szavazás ellenére is egyértelműen kiderüljön, hogyan szavazott a három MDF-es képviselő: mivel a két jelöltet 36-36 igen szavazattal választották főpolgármester-helyettessé, biztos, hogy az MDF támogatta őket.

Fotó: MTI
Négy és fél hónap után sikerült aláírni

Decemberben egyszer már együtt szavaztak az MDF-es képviselők a kormánypártokkal, amikor támogatták, hogy jelentősen bővüljön a gazdasági bizottság hatásköre, megkönnyítve ezzel az egyfős többséggel rendelkező koalíció dolgát. A döntés értelmében a bizottság hozhat vagyonértékesítéssel kapcsolatos döntéseket, 1,6 milliárd forintos összeghatárig, és dönthet a fővárosi cégek vezetőinek leváltásáról és kinevezéséről is.

Demszky Gábor az ülés előtt, a koalíciós szerződés aláírásakor azt mondta, a koalíciós pártok 40 pontban foglalták össze, mit kívánnak tenni a következő négy évben. A főpolgármester kijelentette, azt várja helyetteseitől - különösen a pénzügyekért felelős Ikvai-Szabótól -, hogy a reformok szellemében, azok iránt elkötelezetten, "konfliktusokat is vállalva" végezzék a munkájukat.

Kovács Áron