Pontos határidőkkel és felelősökkel együtt tette közzé az idei évre szóló munkatervét csütörtökön a Gyurcsány-kormány. A miniszterelnök szerint ezzel számonkérhetővé válik a kitűzött célok megvalósítása, ugyanakkor arról nem esett szó, mi jár annak a kormánytagnak, aki nem végez időre a rá bízott feladattal. Azt viszont Gyurcsány Ferenc biztosra ígéri, hogy tavasszal nem alakítja át kormányát.

Negyvenöt átfogó intézkedéscsomagból áll össze a kormány idei munkaterve, amelyet Gyurcsány Ferenc csütörtöki tájékoztatóján "úttörő vállalkozás"-nak nevezett. A csütörtökön ismertetett munkaterv ugyanis minden tevékenységet határidőhöz és felelőshöz köt, hogy az emberek, illetve a média képviselői számon kérhessék ezeket - jelentette be a kormányfő, és szerinte erre nem volt példa az elmúlt tizenöt évben. Igaz, nem pont ilyen formában, de a kormányok eddig is tettek közzé jogalkotási tervet, amelyek tartalmazták a főbb menetrendet.

Az idei évre tervezett intézkedések sorából elsőként azt emelte ki, hogy megkezdődik az adórendszer átfogó felülvizsgálata az igazságos közteherviselés és a gazdaságösztönzés érdekében. Mint mondta, alapvetően szerkezeti változásokra lehet számítani, egy új adónem bevezetése vagy valamelyik adókulcs növelése azzal járna együtt, hogy egy másik adó mértéke csökkenne. A nemzeti jövedelemhez képest az összes adó mértéke arányosan csökkenni fog az elkövetkező két évben - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is: április végéig döntenek az egészségügyi biztosítói rendszer alapszerkezetéről, ősszel pedig a pontos szabályozás is megszülethet. A munkaterv része az is, hogy az egészségügyi intézmények gazdálkodását hatékonyabbá és átláthatóbbá tegyék. A miniszterelnök szerint ezeknek az intézményeknek is - egy vállalathoz hasonlóan - üzletszerű gazdálkodást kell folytatniuk, hiszen "közös forintjainkkal" gazdálkodnak.

A nyugdíjrendszer átalakítását csak hosszú távon, átfogó szakmai és társadalmi vita után tervezik, de a kormányfő szerint ennek a több évtizedre szóló döntéseknek az alapelveit 2009-ig le lehet fektetni. A munkatervben szintén szerepel a köz- és a felsőoktatásban bevezetendő teljesítményértékelés bevezetése, a jegyzők hatáskörének újragondolása és a nemzeti parkokra vonatkozó törvény megalkotása is.

A kormányfő kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy milyen következménnyel - például illetményének megvonásával - jár az, ha egy miniszter az előírt határidőre nem teljesíti a munkaterv valamelyik pontját, amiért felelős. Gyurcsány Ferenc csak arról beszélt: ez szerepet játszana a miniszter értékelésében, de ilyen esetben azt is meg kell vizsgálni, miért nem tudta véghezvinni a feladatot, hiszen előfordulhat például, hogy a szükséges politikai konszenzus hiányzott.

Kérdésre válaszolva kijelentette: ha valamilyen rendkívüli esemény nem történik, most tavasszal nem várható a kormány átalakítása. A 17 oldalas munkaterv csütörtök délelőtt óta bárki számára hozzáférhető az interneten, Gyurcsány Ferenc azt kérte a média képviselőitől is, hogy legyenek "gondos ellenőrei" ennek a "sűrű tervnek".

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta a kormány első féléves munkatervéről: így jár az az ország, ahol nincs az emberek által elfogadott kormányprogram. Szijjártó szerint a kormány évről-évre, hónapról-hónapra újabb programot hirdet, aminek az a sorsa, hogy a következő programhirdetéskor a szemeteskosárba kerüljön.