Tarlós megbuktatta az iskolaátalakítási tervet

2007.02.15. 15:16

Két kormánypárti képviselő is megszavazta Tarlós István Fidesz-frakcióvezető javaslatát, így egy év haladékot kaptak az átszervezésre, összevonásra ítélt fővárosi középiskolák. Az oktatási bizottság SZDSZ-es alelnöke azt mondta, ő azon lesz, hogy minél hamarabb újra elővegyék a kérdést.

A tervezettnél egy évvel később kezdődhet meg a fővárosi szakiskolák átszervezése, miután a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén megszavazta Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője erről szóló javaslatát. A javaslatot 33 igen, 26 nem és 5 tartózkodás mellett fogadták el. A közgyűlésben összesen 33 ellenzéki és (a főpolgármesterrel együtt) 34 kormánypárti képviselő ül, a hiányzások miatt azonban a javaslat csak két szocialista képviselő (Gábor József és Kolozs András) átszavazásával kaphatta meg a többséget.

Az elfogadott határozat értelmében - amennyiben a koalíciós pártok nem terjesztenek új, ezzel ellenkező tartalmú javaslatot a közgyűlés elé -, legkorábban 2008 szeptemberétől lehet átszervezni a fővárosi szakiskolákat. A főváros tervei szerint idén szeptembertől 21 szakiskolát szerveztek volna át. A szakoktatást  újonnan létrehozott szakképző központba integrálták volna, míg a gimnáziumi osztályokat más iskolák vették volna át.

Az átalakításról szóló döntés eredetileg február 22-én került volna a Fővárosi Közgyűlés elé. A főpolgármesteri hivatal és a kormánypártok képviselői azzal magyarázták az átalakítást, hogy szerintük a szakiskolák kihasználtsága nagyon alacsony, ezért drága őket fenntartani.

Tarlós István azért kérte a halasztást, mert álláspontja szerint az átszervezés legelemibb előkészületei is elmaradtak, és a törvény által előírt egyeztetéseket nem vagy csak jelentős késéssel folytatták le. A frakcióvezetés a szavazás után az MTI-nek azt mondta, a közgyűlés döntése az iskoláknak haladékot jelent, és lehetőséget is nyújt arra, hogy lényegesen megalapozottabb döntés szülessen. Tarlós közölte: nem vitatja, hogy az oktatás jelenlegi szerkezetéhez hozzá kell nyúlni, de nem olyan előkészítetlenül, ahogy ezt a városvezetés akarta.

John Emese, az oktatási bizottság SZDSZ-es alelnöke az [origo]-nak azt mondta, a gyerekeknek, a szülőknek és a pedagógusoknak is az a jó, ha minél hamarabb döntés születik ebben a kérdésben. John kijelentette, ő azon lesz, hogy minél hamarabb újra a közgyűlés elé kerüljön a szakoktatás átszervezése, de erről már az újonnan megválasztott főpolgármester-helyettesnek, Horváth Csabának kell döntenie.

A közgyűlés kezdete előtt a Fidesz budapesti női tagozata demonstrációt tartott az Újvárosháza előtt, tiltakozásul az oktatási intézmények tervezett bezárása ellen. A tüntetés szervezői is azt mondták, elvben egyetértenek az átszervezéssel, de szerintük azt ebben a tanévben, felvételi időszakban nem szabad végrehajtani.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK