Móri tenyérnyomat is utalhat a gyanúsítottra

2007.02.19. 11:36

A móri bankrablás egyik új gyanúsítottjának ügyvédje az [origo]-nak azt mondta, védence vallomása során tagadta, hogy valaha is gyilkolt volna. Úgy tudjuk, hogy a postásgyilkosággal is összefüggésbe hozott férfi korábban a büntetés-végrehajtásnál szolgált. A Blikk szerint azonosították a férfi tenyérlenyomatát a móri bankfiók bejárati üvegajtajának belső részén.

Soha nem oltott ki emberéletet - állította vallomásában az a pénteken őrizetbe vett 36 éves férfi, akit azzal gyanúsít a rendőrség, hogy elkövetőként vett részt a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablásban. Jano Christopher, a postásgyilkossággal és a móri bankrablással is összefüggésbe hozott férfi védője az [origo]-nak azt mondta: a férfi vallomást tett ugyan, de nem ismert be mindent, többek között azt is tagadta, hogy gyilkolt volna. Az ügyvéd hozzátette: a férfi kerek összefüggő történetet adott elő, együttműködött a nyomozókkal. 

A vallomások körül még mindig nem teljesen tiszta a kép. A Blikk szerint N. László és társai "sima bankrablásban" állapodtak meg, gyilkolni nem akartak. A lap szerint a férfi azt állította, ő az autóban maradt, társai mentek be a bankfiókba. A rablás alatt lövéseket sem hallott, de feltűnt neki társai idegessége. Az egész mészárlásról csak az esti hiradóból értesült - írja a Blikk, amely szerint hétfő este azonosították a férfi tenyérlenyomatát a móri bankfiók bejárati üvegajtajának belső részén, ami a lap szerint azt jelentheti, hogy bent járt a bankban.

Militarista múlt

Bolcsik Zoltán hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a napokban két - egy 36 és egy 34 éves - férfit vettek őrizetbe, akik alaposan gyanúsíthatók azzal, hogy elkövetőként részt vettek a 2002-es móri bankrablásban. Az igazgató elmondása szerint mindketten vallomást tettek, de erről részleteket még nem közölnek, mert le kell ellenőrizni az általuk mondottakat.

A 36 éves férfiről Bolcsik annyit mondott: militarista múltja van, többek között szerződéses katona volt. (Ezt utólag cáfolta Honvédelmi Minisztérium. A tárca közleménye szerint a férfi  sorkatona volt, később továbbszolgálatra jelentkezett a honvédséghez, ahonnan még próbaideje alatt, alkalmatlansága miatt elbocsátották.)

Bolcsik hozzátette: a gyanúsított rendvédelmi szervnél is dolgozott, de nem a rendőrségnél. Az igazgató azt nem kívánta elárulni, hogy melyik rendvédelmi szervről van szó. Az [origo] úgy tudja, hogy a férfi a büntetés-végrehajtási szervezetnél szolgált. Ezzel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, megkeresésünkre azonban egyelőre nem reagáltak.

Bolcsik elmondása szerint a férfi rajongott a fegyverekért, egy ideig egy fegyverkereskedésben is dolgozott. A 36 éves férfit pénteken még azért fogták el, mert a rendőrség szerint összefüggésbe hozható a 2003-as veszprémi postásgyilkossággal. Végül mégsem ezzel az esettel gyanúsították meg. Lőfegyverrel való visszaélés, valamint  a móri bankrablás kapcsán folyik ellene eljárás. Előzetes letartóztatását hétfő délután hagyta jóvá a Veszprémi Városi Bíróság. A másik gyanúsított egy 34 éves férfi, aki büntetlen előéletű, és három gyerek apja. Őt kizárólag a móri üggyel összefüggésben gyanúsítják.

Még vizsgálják a kapcsolatot Kaiserrel

Arra a kérdésre, hogy a két férfi kapcsolatban állhatott-e Kaiser Edével, akit jogerősen elítélt már a bíróság a móri bankrablásért, az igazgató azt felelte, ezt még vizsgálják. A tájékoztatón részt vett Szoboszlay Richárd fővárosi főügyész-helyettes, és elmondta, ha bebizonyosodik, hogy a most őrizetbe vett két férfi követte el a móri bankrablást, akkor a fellebbviteli ügyészség kérhet perújrafelvételt Kaiser ügyében. Az eljárást a Fővárosi Bíróság folytathatja le, de ehhez új bizonyítékok kellenek - tette hozzá.

A Magyar Televízió Kékfény című műsorában hétfőn este azt közölte, hogy nem két, hanem három elkövetője volt a móri gyilkosságoknak. Információik szerint N. László vallomásában azt mondta, rajta kívül még két elkövető volt jelen Móron, de egyik sem Kaiser Ede vagy Hajdú László.

Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda alezredese azt mondta a műsorban, hogy mindkét gyanúsított vallomást tett, részben önmagukat terhelő vallomást, s ezek ellenőrzése még folyamatban van. Hozzátette: mind a vallomások alapján megállapítható részleteket, mind pedig a még függőben lévő szakértői vizsgálatok eredményeit a hét közepén tárják a nyilvánosság elé, s reményeik szerint erre szerdán-csütörtökön kerülhet sor.

Arra a kérdésre, hogy kijelenthető-e már biztosan, sem Kaiser, sem Hajdu nem érintett a móri ügyben, az alezredes azt mondta: a vizsgálatoknak és a vallomások ellenőrzésének kell megtörténnie ahhoz, hogy határozott álláspontot tudjanak kialakítani. "Korai lenne még ezt kijelenteni, de az tény, hogy ezek a vallomások, ez a fordulat egyre inkább azt mutatja, hogy Kaiser Ede és Hajdú László nem volt ott Móron" - mondta az alezredes.

A rendőrség több nap hallgatás után állt elő a részletekkel. Szombaton jelent meg a hír, hogy a elfogták a 2003-as veszprémi postás rablógyilkosság gyanúsítottját. A Népszabadság számolt be arról, hogy a férfi a kihallgatás során beismerte, hogy részt vett a 2002 májusában elkövetett nyolc halálos áldozatot követelő móri mészárlásban. A fordulat azért is jelentős, mert a móri bankrablásért már jogerősen ténylges életfogytiglanra elítéltek egy férfit, Kaiser Edét, egy másik vádlott, Hajdú László pere pedig jelenleg is zajlik.

Kaiser Ede védője, Dezső Antal elmondta: kedden perújítási indítványt nyújt be a Fővárosi Főügyészségre. Az ügyvéd szerint az új gyanúsítás valószínűsíti Kaiser Ede felmentését a móri vádpont alól. Hajdú László védője szerint viszont nincs szükség  nincs perújításra. Kamarás Géza szerint, ha kiderül, hogy védence ártatalan a móri vérengzésben, akkor az ügyészségnek kell nyilatkoznia, de ettől még a többi vádpontban - amelyeket Hajdú beismert - az eljárás folytatódhat.

Egy ügyvéd furcsállja az állítólagos beismerést

Faragó Lajos ügyvéd - aki két olyan férfit véd, akik azt állítják, hogy vannak információik a móri mészárlásról - az [origo]-nak még a rendőrségi tájékoztató előtt azt mondta: furcsállja az állítólagos beismerést. Az ügyvéd szerint ez ugyanis tényleges életfogytiglani büntetést jelentene. "Őrült, aki önként megy a vágóhídra" - mondta Faragó, majd hozzátette: kérdés az is, hogy a beismerés bűnsegédletre vagy részvételre vonatkozik.

A postásgyilkosság nyomozásában a fordulópontot az jelentette, mikor a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai néhány hónapja egy Tatabányához közeli erdőben olyan elásott fegyverekre bukkantak, amelyek a postásokat megtámadó férfihoz köthetők. Az erdőben olyan lőszerhüvelyeket is találtak, amelyek két AP típusú pisztolyból származnak. Az egyik pisztolyt bizonyítottan a 2003-as veszprémi postásgyilkosság során használták, a másik pisztoly viszont a móri gyilkosok fegyvere volt. A rendőrök feltételezése szerint a két fegyverrel ugyanaz a személy látta el a móri bankrablókat és a postásgyilkost.

A rendőrség kezdetben két férfit, Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsított meg a móri bankrablással. Az ügyészség bírósághoz benyújtott vádiratában azonban már az szerepelt: egy ismeretlen személy Skorpió típusú hangtompítós géppisztolyából leadott 47 lövéssel gyilkolta meg a nyolc dolgozót, illetve ügyfelet. Közvetlen közelről, fejre, felsőtestre leadott géppisztolysorozatokkal szinte kivégezte áldozatait. Eközben a vádirat szerint Kaiser Ede a fiók csukott ajtaja mögött állva elküldte a bankba érkező ügyfeleket - emlékeztet az MTI.

Az idegenlégiós múlttal rendelkező, éles bevetéseken átesett Hajdú László az ügyészi vádirat szerint már csak annyiban volt bűnös a móri mészárlásért, hogy az ott használt fegyvereket beszerezte, majd eltüntette. A két férfi mindvégig tagadta a bíróság előtt, hogy közük lenne a móri mészárláshoz. A Fővárosi Főügyészség tavaly februárban módosította a vádat Hajdúval szemben, és azzal vádolta meg a férfit, hogy ő volt az, aki a móri bankfiókot végigjárva kioltotta az ott tartózkodó ügyfelek és alkalmazottak életét. Az újrakezdődött elsőfokú perben Hajdú László azt vallotta a bíróság előtt: "a móri ügyhöz semmi közöm".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK