Magánosítás mentheti meg a csecsemőkórházat

2007.02.20. 17:47

A végleges kórházlistát csak március elején jelenti be az egészségügyi miniszter, a szocialista frakció tagjai azonban már megkapták az átalakuló és megszűnő kórházak listáját. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet teljesen megszűnik, a kórház vezetése már a betegek áthelyezését szervezi. A koraszülöttmentésről ismert Schöpf-Merei Kórház magánkórházként működhetne tovább.

Megszűnik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), a Budai Gyerekkórház csak rehabilitációt igénylő és krónikus betegséggel küzdő gyerekeket láthatna el. A megszűnésre ítélt Schöpf-Merei Ágost Anyavédelmi Központ viszont magánkórházzá alakulna át - tudtuk meg Schvarcz Tibor szocialista politikustól. A MÁV-kórházakról pedig tovább egyeztetnek a szakszervezetekkel. A véglegesített kórházlistát március elején teszi közzé Molnár Lajos egészségügyi miniszter, de a szocialista frakció tagjaihoz már eljuttatta az átalakuló és megszűnő kórházak listáját.

Az OPNI megszűnésének hírét az is alátámasztja, hogy a vezetőség már a betegek átköltöztetésén  dolgozik - tudtuk meg az intézmény orvos igazgatójától. A pszichiátriai betegek zömét a Nyírő Gyula Kórházban látják el a jövőben. A Budai Gyerekkórház igazgatója hivatalos tájékoztatást még nem kapott, de úgy tudja, hogy a rehabilitációs és krónikus osztályokon kívül a járóbeteg-ellátás is megmaradna az intézményben, ez pedig azt jelentené, hogy a jelenlegi alkalmazottak 75-80 százaléka továbbra is maradhatna.

Badacsonyi Szabolcs az [origo]-nak azt mondta, át kell alakítaniuk az osztályokat, és számolniuk kell azzal, hogy a krónikus és rehabilitációs ellátásra a jelenleginél jóval alacsonyabb összegeket kapnak majd a társadalombiztosítástól.

A tárca január elején tette közzé arra vonatkozó ajánlását, hogy melyik kórház hány ággyal működhetne a jövőben. Az akkori elképzelésben az szerepelt, hogy országosan öt kórház szűnik meg teljesen (a Schöpf-Merei, a budai MÁV-kórház, a borsodi Dialízis Center, a kecskeméti Repülőkórház és Parádfürdői Állami Kórház).

Ehhez képest újdonságnak számít az OPNI megszűnése. Kilenc kórházban a műtetek utáni rövidebb ápolást igénylő aktív ágyak szűnnének meg teljesen. 39 intézmény súlyponti kórház lesz, ezekben az intézményekben kezelik majd a legsúlyosabb betegeket.

Az eredeti elképzelés szerint a hét Regionális Egészségügyi Tanács (RET) javaslatokat tett volna a minisztérium ajánlásával kapcsolatban, de mindegyik RET visszadobta az ágycsökkentő javaslatokat arra hivatkozva, hogy azok olyan rosszak, hogy tárgyalni sem érdemes róluk, egyedül a dél-dunántúli tanács állt elő érdemi javaslattal.

A végleges listát a miniszter március elején hozza nyilvánosságra, mert alkalmazkodnia kell a kórházakról szóló törvényhez, amelyben előírták a struktúraváltás menetrendjét.

Tiefenthaler Eszter

KAPCSOLÓDÓ CIKK